Connect with us

POP!MIX

Dirljiva posveta pokojnom ocu – balada “Tata” Brune Krajcara

pop!mix/scena

Dirljiva posveta pokojnom ocu – balada “Tata” Brune Krajcara

S novog albuma Brune Krajcara “Pozitiva” stiže novi singl “Tata”, dirljiva posveta pokojnom ocu ovog proslavljenog istarskog glazbenika. Videospot je snimljen u Rovinju sa starim old timerom Fiat Balillom iz 1934. godine koji je nekada pripadao Brunovom tati Mariju, a od 1970. vlasnika Guerina Barbieria koji glumi u spotu Brunovog tatu. Spot je snimao i režirao Danilo Lola Ilić. Bruno je spot prvi puta predstavio publici u ponedjeljak na zagrebačkoj promociji svog novog albuma Pozitiva u Hrvatskom društvu skladatelja.

A možda je najbolje riječi o ovoj baladi sročio prijatelj Brune Krajcara svestrani umjetnik i grafički dizajner David Ivić koji je i autor njegova covera za album “Pozitiva”:

“Pjesma “Tata” Bruna Krajcara obrađuje svakako jednu od najtežih životnih situacija a to je smrt, gubitak oca. Iako je čovjek pripremljen na prirodni slijed događaja i svjestan je trenutka kojeg očekuje, međutim bez obzira na sve nemoguće je nadomjestiti prazninu koja nastaje trenutkom gubitka, jednostavno se javlja silna želja za iskazivanjem ljubavi koju čovjek kroz život nosi u sebi te shvaća koliko toga bi još bio trebao reći ocu, koliko je toga možda ostalo neizrečeno, javlja se silna želja za izmirenjem ne vlastitim već želja da onaj koji je na kraju puta ode smiren i okružen spoznajom da je voljen i da će tako zauvjek biti. Brunova pjesma Tata nastala je smrću njegova oca, pokazuje nam nemoć da tati poruči što mu još ima reći ali ipak on to čini jer, kao vjernik, zna da će ta poruka do oca doći iako je svjestan da otac to već itekako zna “Al’ ne mogu tata, jer ti sad to ne trebaš, kad pred Boga dođeš, tajni više nemaš”. Bruno ima potrebu podijeliti, obznaniti ljubav prema ocu pa kaže “…da pred svima kažem – za svu ljubav, hvala” iako zna da je sve što kaže nedostatno količini ljubavi koju je od oca imao, ali nalazi utjehu “Vidim te u djeci, maslini i lozi; vino kada pijem s braćom, tu u slozi”, ne želi se prepustiti tugovanju već radosti života koju mu je otac ostavio znajući da je ocu itekako stalo do obitelji i bratske sloge.” 

Bruno Krajcar, akademski glazbenik, skladatelj i kantautor, njeguje jedinstven glazbeni izričaj u kojem spaja naizgled nespojivo – univerzalni glazbeni jezik razumljiv cijelom svijetu s tradicijskim glazbenim elementima Istre i Kvarnera, svojevrsnim glazbenim unikatom. U bogatoj karijeri objavio je osam albuma te brojne singlove i videospotove, a među brojnim nagradama spomenut ćemo samo neke – dobitnik je strukovne nagrade „Status“ (HGU) za najinstrumentalistu u 2004. godini, godišnje nagrade Hrvatskog društva skladatelja Milivoj Koerbler za 2007. godinu, dvije nagrade „Porin“ (2008. i 2016. godine) za najbolji etno album te nagrade „Istriana“ za najglazbenika Istarske županije za 2009. godinu.

More in pop!mix/scena

To Top