Connect with us

POP!MIX

Lana Klingor Mihić o problemu progovorila kroz novu pjesmu “Lampioni”

Naslovna fotografija: Igor Romić

Lana Klingor Mihić o problemu progovorila kroz novu pjesmu “Lampioni”

Glazbu i tekst za novu pjesmu Lane Klingor Mihić napisala je Andrea Čubrić, a evo kako ju je Lana predstavila:

“Ova pjesma slavi osobe koje su pronašle svoju snagu unatoč nezahvalnom i neugodnom stanju kože kakvo predstavlja atopijski dermatitis. Kao majka imam uvid u to što znači boriti se s atopijskim dermatitisom, a gledajući svoju djecu kako odrastaju, počela sam istraživati više o toj bolesti. Saznala sam tako da od njega pati do 8 posto odraslih i do 20 posto djece – a to i nije ni tako malo ni tako rijetko! Istraživala sam dalje, razgovarala o tome s prijateljima i znancima te saznala koliko ljudi trpi u tišini. To je bio moj poticaj za stvaranje ove pjesme – kroz glazbu oboljelima dati glas.” 

Foto: Igor Romić

Iako se atopijski dermatitis smatra bolešću koja pogađa uglavnom djecu, u zadnje se vrijeme sve više javlja među odraslom populacijom i dolazi sa sasvim novim setom izazova za oboljele. Obzirom da je riječ o bolesti koja može zahvatiti bilokoji dio kože na tijelu, oboljeli se nerijetko susreću s predrasudama i pitanjima poput “Je li zarazno?” i “Što vam se dogodilo?”, posebno kad su zahvaćeni izloženi dijelovi poput lica, vrata ili ruku. Takve situacije uzrokuju osjećaj srama zbog čega pojedinci često izbjegavaju društvene događaje, veze, putovanja te propuštaju poslovne prilike. Adolescenti koji pate od atopijskg dermatitisa često su predmet vršnjačkog nasilja i zadirkivanja. Predrasude o toj bolesti uglavnom su rezultat neznanja, kako okoline tako i samih oboljelih.

Foto: Igor Romić

“Nadam se da će ova pjesma pomoći oboljelima od atopijskog dermatitisa pronaći snagu kako bi prihvatili i zavoljeli sebe u svojoj koži, kakve god im izazove ona zadavala. Istovremeno, nadam se da će i svima drugima pomoći shvatiti s čime se oboljele osobe svakodnevno bore i umjesto predrasuda, pružiti im toliko potrebnu podršku i pomoć.” poručila je Lana.

More in pop!mix/news

To Top