Connect with us

POP!MIX

Mayales predstavljaju album “Domovina”

pop!mix/news

Mayales predstavljaju album “Domovina”

Foto: PR

Mayales predstavljaju album “Domovina”

Aquarius records s ponosom objavljuje izlazak četvrtog albuma grupe Mayales. Krajem veljače 2021.godine Mayales je objavio završetak dugogodišnjeg rada na novom albuma te objavio njegovo ime, Domovina.
Posljednje dvije godine, iz autorske radionice Petar Beluhan – Vlado Mirčeta – Luka Geček, počele su stizati najave novog albuma. Radilo se o pjesmama Dupli svijet, te posebno uspješna Još jedan krug.
Danas vam s posebnim veseljem predstavljamo svih 12 novih pjesama kojima su se Mayalesi filigranski bavili posljednjih godina pod budnim uhom Pavla Miholjevića i Jure Ferine, producentskog para s kojima nastavljaju suradnju započetu na Simbolu za sunce.

Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Od izlaska posljednjeg album, Simbol za sunce (2017), ova jedinstvena glazbena institucija fanatično je predstavljala svoju mnogoljudnu koncertnu inkarnaciju odnosno pjesme koje su neupitno obogatile hrvatsku kulturnu baštinu, baš kao što su i širile okvire čak nekoliko glazbenih žanrova posljednjih gotovo tri desetljeća postojanja. Uvijek u nekom svojem filmu, u svojem tempu, Mayalesi su vozili izvan trendova i klike, posvećeni isključivo vlastitom instinktu te virtuoznoj glazbenoj igri i eksperimentiranju. Preslušavanjem Domovine jasno je da Mayalesi nastavljaju jahati u svojim epskim prostranstvima, u atmosferama koja mirišu na vremena kada su se albumi slušali u jednom dahu, od korice do korice.
I ovaj album nosi neku svoju intrigu, zagonetan koncept isprepleten kroz stotine glazbenih slojeva, provučen kroz čarobne melodija i otpjevan kroz lucidne tekstova koji zovu slušatelja da sjedne i prepusti se otkrivanju domovine iz zaigranih glava Mayalesovih autora.

I na ovom albumu nastavlja se dobra navika suradnje s različitim umjetnicima – s dugogodišnjom suradnicom benda Ivanom Starčević, novom zvijezdom scene Mary May, odnosno duet koji je vođa benda, autor i pjevač Petar Beluhan, realizirao s Aljošom Šerićem.
Ovoga puta Mayalesi su na izradi svojeg vizualnog identiteta surađivali s fantastičnim mladim umjetnikom Vicom Tomasović.
Sam izlazak albuma pratiti će dva video spota realizirana u suradnji s traženim video umjetnikom iz Koprivnice, mladim Dinkom Šimcem. Šestominutni video za pjesmu Divlje pastrve snimljen je jednog nevjerojatnog dana na bajkovitim planinama Žumberka. A već sljedeći petak, 30. travnja Mayales predstavljaju video za pjesmu Adio galioti u kojem nastupa majstorica uličnog performansa Nikolina Majdak.Kao i predhodne albume kritika je “Domovinu” dočkala s riječima hvale, a album je po samom svom izlasku proglašen ozbiljnim kandidatom za album godine.

“Domovina” je utočište od svih zala kojima smo izloženi i koje trpimo u onoj stvarnoj domovini i od ljudi koji njoj i nama namjerno nanose zlo. U toj “Domovini”, zakrivajući se od izvanjskog svijeta, beskrajno je ugodno uživati jer posrijedi je nadnaravni komad psihodeličnog popa čiji boje i zvukovi, melodije i ritam, čak i kad su Beluhanovi stihovi tužni i sjetni, a ima i takvih, otplavljuju bol, čemer i jad, ne samo autora nego i slušatelja. Tom izvanjskom pesimizmu efekno je suprotstavljena glazbena uznositost.
Aleksandar Dragaš, Jutarnji list

“Domovina” je s umjetničke strane gledano doista jedan zapanjujuće moćan i kompleksan i prije svega kvalitetan album na koji i te kako mogu biti ponosni. Gotovo svaka pjesma ima svoju izuzetno kompleksnu dramaturgiju kroz gitarističke pasaže i promjene ritma i dinamike,  skladateljski i produkcijski sjajno je dotjerano, te aranžerski kompleksno. Pri tom je Mayales zadržao tu radiofoničnu notu ali prije svega za publiku koja će prepoznati njihov naum i uživati povratkom u neku glazbenu prošlost iz koje pršte zvukovi Happy mondays, The Verve ili pak zadnje faze Beatlesa.”
Dubravko Jagatić, Nacional

“Novi album grupe Mayales će vas prenuti, istrgnuti iz nehaja i odmaknuti iz rutine. Jer je zvukom raskošan i sadržajem bogat, stihovima slojevit i temama začudan. Nudi perspektivu prolaznosti, otkriva svakodnevnu brigu zaboravljenih slika i donosi detalje. Umjetnički koncept uokviren naslovom ‘Domovina’ – riječju čija se uzvišenost izgubila u desetljećima buke i niskih strasti – toliko je poseban da ćete ga otkrivati mjesecima i uvijek iznova nalaziti nove trenutke koji će vas zaokupljati. U okrilju brit-popa devedesetih i progresivnog rocka sedamdesetih, art popa post-moderne, folka američkih daljina i indie zvuka novoga doba nalazi se estetika koja kompletnoj pripovijesti pridaje uzvišenost. Umjetničku, životnu i svaku drugu.”
Goran Komerički, Airplay Radio Chart

Album je od danas dostupan u svim boljim prodavaonicama nosača zvuka, te na digitalnim servisima.
Fotografije u visokoj rezoluciji pronađite na linku i slobosno koristite uz obavezan potpis autora Borisa Ščitara.

 

More in pop!mix/news

To Top