Connect with us

POP!MIX

“Siromahi i Lazari” – novi album Ivana Grobenskog

pop!mix/news

“Siromahi i Lazari” – novi album Ivana Grobenskog

Naslovna fotografija: Promo

“Siromahi i Lazari” – novi album Ivana Grobenskog

Nakon što je „Črnom meglom“ prizvao mističnu podravsku atmosferu na glazbenu scenu regije te singlom „Siromahi i lazari“ prikazao povijesnu podravsku realnost, Ivan Grobenski objavio je svoj dugoiščekivani album na kajkavskom dijalektu. 

Digitalno izdanje albuma Siromahi i Lazari dostupno je od 5. studenog na glazbenim streaming servisima (Spotify, Deezer, Apple itd.)

https://distrokid.com/hyperfollow/ivangrobenski/siromahi-i-lazari-2

Foto: promo

Album sadrži 8 pjesama, a poseban je po tome što predstavlja simbiozu modernog angažiranog zvuka i promišljanja tradicije.

Namjera autora je bila  reinterpretirati topose tradicionalne kajkavske pjesme, snimiti neo-tradicionalnu kajkavsku pjesmaricu i stvoriti novi, suvremeni kajkavski kronotop. Sve su pjesme, tekstovi i aranžmani autorski, ali korijene i inspiraciju vuku iz već poznatih kajkavskih popevki, prikaza naivnog slikarstva, usmene književnosti.

„Posve neplanirano i slučajno se dogodila pjesma „Dojdi, draga ,dojdi“ koju sam iz meni nepoznatog razloga napisao na kajkavskom i koja je na neki način rodila tu ideju da se priča proširi na cijeli album. Nakon toga sam napisao i ostale pjesme na dijalektu. Probao sam u što većem opsegu surađivati sa domaćim ljudima, od izdavača, producenta, do ljudi koji su svirali na albumu pa do Dinka Šimca koji je snimio odlične spotove. U samom procesu snimanja bilo je teško odrediti granicu gdje moderna interpretacija može iznijeti tradicionalnu pjesmu, stoga smo veliku pažnju  posvetili oblikovanju zvuka. U tome je velik doprinos dao i producent Marin Hraščanec.“, kaže Grobenski.

Foto: promo

Album „Siromahi i lazari“ snimljen je djelom u kućnoj produkciji, a dio u studiju Intek Music. Gostujući glazbenici na albumu su: Marko Lucijan Hraščanec (saksofon), Hrvoje Štefanić (trombon), Leo Beslač (synth), Brane Norac (klarinet), Ženski vokalni sastav Rudarice, te Marin Hraščanec (synth) koji je radio miks i mastering.

Posljednja je pjesma na albumu „Dojdi, draga, dojdi“ u izvedbi Ženskog vokalnog sastava Rudarice rezultat eksperimenta, odnosno želje kojom Grobenski želi dokučiti je li moguće novokomponiranu tradicionalnu popevku preoblikovati u nešto što bi tek trebalo postati tradicionalno.

Ivan Grobenski je do sada objavio dva hvaljena samostalna albuma “Lessons in Life and Love” (2017.) i “On Death & Other Problems” (2018.), te dva live albuma: “Live Lessons” (2018) i “Ivan Grobenski and the Broken Heavenly Orchestra Live from Hell” (2019.)

More in pop!mix/news

To Top