Connect with us

POP!MIX

Turisti pjevaju ‘Radostan dan’!

pop!mix/news

Turisti pjevaju ‘Radostan dan’!

Foto | screenshot

Turisti pjevaju ‘Radostan dan’!

Novi singl ‘Radostan dan’ iz riječke glazbene tvornice Turista stiže nakon proljetnog ‘Tigra od papira’, a radi se o punokrvnoj rock obradi klasika Katarine II.

Ekipa cijelo vrijeme pomalo svira, slaže, snima demo materijale, a neke nove stvari su već i gotove. Potrebno (nam) je stvoriti privid normalnosti, najbolje se prilagoditi situaciji koja traje i izvući maksimalno. Tako je nastala riječka verzija ‘Radosnog dana’, jednog od mnogih legendarnih singlova grupe EKV. Na probama se često nađu neki od evergeena (domaće i svjetske glazbene scene), koje Turisti sa zadovoljstvom prezentiraju u svoj specifičnom stilu.

“Milanove pjesme, poruke i njegova persona kao i sve ono što je EKV kao bend radio, priraslo mi je srcu kad sam već bila odraslija, kad sam bolje shvatila njegovo/njihovo izražavanje. Kad sam krenula pjevati baš tu stvar ‘Radostan dan’, razmišljali smo koja bi pjesma bila genijalna za proglašavanje završetka pandemije, tog cijelog virusa i tog virusa od virusa!” – ispričala je vokalistica Turista Iva Močibob te dodaje: “Milana sam doživjela kao vokalnu srodnu dušu, intonacije koje je slagao baš nekako leže mom vokalu i sve što sam dosad probala pjevati, što je i on otpjevao, uspjela sam doživjeti baš u potpunosti. ‘Radostan dan’ sam najprije otpjevala s originalnim tekstom, a onda sam došla na ideju da bi jednom malom intervencijom mogla odati počast tom čovjeku obraćajući mu se u Ich formi, u prvom licu. Da izjavim ne samo da mi se sviđa njegov Weltschmertz nego ukupni opus EKV-a.”

“Brzo smo ju uvježbali i baš nam je “sjela”, zvučala nje kao da je naša. Tako da smo već idući dan otišli kod našeg producenta Mateja Zeca, i u svega par sati smo snimili sve iz jednog ‘tejka’. Poslali smo ju Zadužbini Milana Mladenovića koji su nam dali zeleno svjetlo za korištenje pjesme, na čemu smo im stvarno zahvalni.” – kažu Turisti.

 

 

Video spot, čiji je režiser beogradski fotograf Igor Mandić, inače suradnik multimedijalnih umjetnika Petera Greenawaya Saskia Boddeke, je u suštini film koji je započet prije deset godina, a sada je dobio i svoju konačnu, dovršenu verziju uz riječke Turiste.

Mandić o nastanku videa kaže: “Seka se budi, tragovi njenih snova se miješaju s realnošću u vidu flashbackova. Kako prolazi vrijeme od buđenja, snova je sve manje, jave sve više. Od trenutka kad kava zamiriše, snovi nestaju, sve postaje surova realnost, koja ipak nije potpuno neprihvatljiva. Njena diskretna samodestrukcija je oličena u cigareti – pušenje je vrsta “ruskog ruleta”. Prelazak iz sna u javu nosi i promjenu dinamike postojanja, iz akcije u pasivno čekanje nečega. Glavna protagonistica filma, Slobodanka Matić – Seka, je slijepa osoba iz Zemuna. Ona, nažalost, nikada neće vidjeti ovaj spot.”

“Na kraju se Seka osmjehne, a taj osmijeh je stvarno nešto posebno.” – kažu Turisti o ovom posebnom uratku i dodaju kako im je čast što se Mandiću svidjela pjesma te je za nju odlučio napraviti video.

Foto | promo

“Nadamo se da će vam se svidjeti naša verzija, vizija pjesme ‘Radostan dan’, uživajte I želimo vam da vam svaki rad bude radostan. Vole vas Turisti!” – poručuju.

 

More in pop!mix/news

To Top