Connect with us

POP!MIX

Legendarna riječka rock institucija – grupa Grad novim singlom ‘Deset’ vraća se na scenu!

pop!mix/news

Legendarna riječka rock institucija – grupa Grad novim singlom ‘Deset’ vraća se na scenu!

Foto | Stephany Stefan

Legendarna riječka rock institucija – grupa Grad novim singlom ‘Deset’ vraća se na scenu!

Novim singlom ‘Deset’, prvim izdanjem nakon 12 godina diskografske pauze legendarna riječka rock institucija – grupa Grad, vraća se na domaću glazbenu scenu.

Cijela priča započela je kada su svoju 35. godišnjicu prošle 2020. godine obilježili velikim slavljeničkim koncertom na zatvaranju dobro poznate, dugogodišnje kvartovske manifestacije Riječka zvečka. Odličnom svirkom, nabijenom prštećom energijom, publiku su vratili u vrijeme kad je Rijeka s punim ponosom nosila i disala rock.

Potaknuti ovim uspješnim nastupom  početkom ove godine bende je ušao u GIS studio i s producentom Matejom Zecom snimio nekoliko potpuno novih pjesama. Način rada u studiju nije im promijenio i sve je, kao i ranije, snimljeno uživo! Upravo s tih sessiona izdvojena je pjesma ‘Deset’ kao novi comeback singl riječkih rockera.

‘Deset’ nosi sve prepoznatljive karakteristike Grada – sjajnu vokalnu interpretaciju Deana Škaljca, moćnu gitarsku ‘vožnju’ Orijena Modrušana i Igora Stevanovića Stiva, te snažnu i uigranu podršku nove ritam sekcije koju čine basista Sergej Hofman (Turisti) i Branko Kovačić (Jonathan) na bubnjevima.

Svoju preko tri i pol desetljeća dugu karijeru grad je započeo 1985., te se vrlo brzo etablirao kao jedan od najboljih novih bendova rock scene bivše države. Te su godine na pozornice diljem bivše države stigli i Let 3, Fit, Ogledala, Cacadou Look, a upravo je Grad istican kao perjanica tadašnje scene.

Objavljivanje debi albuma “Ljudi” (1991., Nema Problema), Novi list je proglasio “jednim od najvažnijih događaja u povijesti riječke scene”, a na njemu su najbolje pjesme iz dotadašnjeg opusa Grada, kao što su ‘Vodi me’‘Zid’ i klasik ‘Ima li nešto’.

Njihova glazba bila je energični novovalski rock, ali s puno melodioznosti, usporediva na primjer s prvom fazom grupe U2, a među hitovima koji su i dan danas prepoznati kao neka od najvažnijih djela riječke (ali i puno šire) scene su ‘Riječi’‘Eni’‘Nebo’ i ‘America’ – singl koji je po objavljivanju istoimenog drugog studijskog albuma, tjednima držao vrh popularnog Hit Depoa.

Foto | Damir Krizmanić Kriza

Grad je bio jedna od važnih glazbenih karika na riječkoj rock sceni  čiji je utjecaj i danas neizbrisiv, što najbolje opisuje jedna od njihovih definicija: “Grad nije bend, Grad je dijagnoza”.

Novim singlom spremni su za novu etapu karijere, te kao i svi, s nestrpljenjem čekaju prvu priliku da ovu I druge nove pjesme predstave uživo pred publikom.

Dean Škaljac | vokal

Orijen Modrušan | gitara

Igor Stevanović Stiv | gitara

Sergej Hofman | bas

Branko Kovačić | bubanj

More in pop!mix/news

To Top