Connect with us

POP!MIX

LADO na Mažurancu

pop!mix/news

LADO na Mažurancu

LADO na Mažurancu

Navratite do parka Mažuranac gdje će se 16. i 17. rujna odvijati festival „LADO na Mažurancu“. Radi se o prvom festivalskom projektu Ansambla LADO kojim se želi revitalizirati područje parka Mažuranca kroz kulturnu ponudu jedinog profesionalnog folklornog ansambla u Hrvatskoj, te s građanima i posjetiteljima Zagreba ispratiti ljeto i dočekati jesen na otvorenome. Cilj je pretvoriti festival u jedno od važnih rujanskih događanja u glavnom gradu koje će uključivati i druge kulturne i umjetničke ustanove i pojedince.

„Ansambl LADO od samog osnutka djeluje na istoj adresi na Trgu Republike Hrvatske 6a, a dvorana u kojoj Ladovi profesionalci svakodnevno vježbaju ima prozore na Ladovcima najdraži park – Mažuranac. Upravo smo zato na ovom mjestu odlučili organizirati ovo događanje. U dva dana festivala, Ladovi će umjetnici kroz nastupe, radionice i prezentacije upoznati posjetitelje s dugim i plodonosnim djelovanjem ove jedinstvene kulturne ustanove. Ulaz će biti slobodan i poštivat će se sve epidemiološke mjere prema uputama nadležnih institucija“, rekla je ravnateljica Ansambla LADO Ileana Jurin Bakotić.

U jutarnjim satima svi zainteresirani moći će se prijaviti na radionice plesova, tradicijskih glazbala ili rukotvorina, te posjetiti fundus i radionicu narodnih nošnji, a poslijepodnevni i večernji sati rezervirani su za projekcije dokumentarnog filma u dvorani Akademije dramske umjetnosti i koncerte koji će se održavati na otvorenoj pozornici na Mažurancu. Uz koncerte Ansambla LADO, publika će moći gledati i čuti novi projekt Ladarica i nagrađivanog jazzista Borne Šercara, jednu od najpoznatijih ženskih klapa Cesarice te bend The Kazetofon čiji je član i Ladov glazbenik solist Mladen Kosovec.

Oba dana trajanja festivala Etnografski muzej imat će dane otvorenih vrata kada će posjetitelji besplatno moći razgledati aktualne izložbe, a bit će organizirane i radionice za školarce kao i vodstva kroz izložbe „Kapa dolje“ i „Igračke – djetinjstvo zauvijek“.

Valja spomenuti potpuno novi projekt koji će doživjeti svoju premijeru na ovom festivalu, a koji su osmislile Ladova plesna voditeljica Vlatka Hlišć i kondicijska trenerica Tamara Despot „LADO Hop to the Top“. Radi se o pomno osmišljenim vježbama inspiriranih tradicijskim plesovima i pokretima namijenjenima rekreativcima koji žele ostati u kondiciji. Glazbu koja će se koristiti u ovom načinu vježbanja potpisuju autori projekta LADO Electro Hrvoje Crnić Boxer i Boris Harfman.

Svim događanjima koja će se odvijati u službenim prostorijama Ansambla LADO i Akademiji dramske umjetnosti moći će prisustvovati ograničen broj posjetitelja uz obavezno pridržavanje svih epidemioloških mjera i uz obaveznu prethodnu prijavu na administrator@lado.hr ili na broj telefona 01/4828-472 najkasnije do 14. rujna. Prethodne prijave obavezne su i za radionice koje će se odvijati u Etnografskom muzeju na edukacija@emz.hr.

Svi detalji o događanjima festivala bit će uskoro objavljeni na službenoj web stranici www.lado.hr.

Projekt je podržala i Turistička zajednica grada Zagreba, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Valja spomenuti kako se u slučaju lošeg vremena koncerti čije je održavanje predviđeno u parku Mažurancu ne odgađaju već se sele u dvoranu Ansambla LADO.

More in pop!mix/news

To Top