Connect with us

POP!MIX

Klavirski dvojac LP Duo i skladatelj Ivan Božičević predstavili suradničko izdanje!

pop!mix/news

Klavirski dvojac LP Duo i skladatelj Ivan Božičević predstavili suradničko izdanje!

Photo: Laslo Antal

Klavirski dvojac LP Duo i skladatelj Ivan Božičević predstavili suradničko izdanje!

Nakon što su nas u prvo „LP Duo Plays” izdanje uveli s dvije najavne skladbe, renomirani klavirski duo sada predstavlja i cjelokupno studijsko izdanje „LP Duo Plays Božičević”Prethodno objavljeni singlovi „Sustainable Development” i „Spring Passes, Pt. 1” otkrili su kako će izgledati suradnja najpoznatijeg klavirskog dvojca naših prostora,  LP Dua i Ivana Božičevića, skladatelja, orguljaša, pijanista, aranžera i jazz glazbenika, koji je u njima našao inspiraciju. Upravo objavljeni album donosi šest Ivanovih skladbi koje je LP Duo maestralno izveo na dva klavira.

Sjajni glazbenici vode nas na zanimljivo glazbeno putovanje koje od sada možemo slušati na CD-u i glazbenim platformama: lpduo.lnk.to/PlaysBozicevic

Ovaj album je putovanje iz sadašnjosti u prošlu budućnost, jer kako vrijeme odmiče, čini se da se sve više odvajamo od suštine glazbe. Ne samo onog ritualnog i instinktivnog što glazba sama po sebi nosi, već mogućnosti da nam glazba pomogne u (unutrašnjem) preobraženju. Danas je čovjek čudna biljka, kao da sve zna, kao da je svu pamet usisao iz kompjuterskog ekrana, pa mu više nije potrebno uzbuđenje, već gotov soundtrack za vlastiti život. Zato glazba postaje sve više konfekcijska kopija, neoriginalna, obična pratnja zloslutnoj tišini i oporom zadahu smrti. Na ovom albumu se svira, dahće, umire i rađa u rasponu od tri p (piano) do četiri F (forte)!”, slikovito opisuje LP Duo koji su se s Ivanom Božičevićem prepoznali u eklektičnom načinu razmišljanja, miješanju žanrova (jazz, popularna, klasična glazba), a sve to pod kapom čarobnog minimalizma.

(Ivan Božičević, photo: Damir Marušić)

„Ovaj glazbeni pravac se nekada pojavio kao reakcija na klasičnu i suvremenu glazbu i umjetnost, uvijek je bio antiestablišmentski, protivan onim tvrdim, nametnutim akademskim normama, a spreman da obgrli sve one glazbenike i umjetnike s ‘one strane’ odmetništva. Minimalizam je danas mnogo više od onoga kako je prvobitno nastao i ne samo da je preživio, već je u XXI stoljeću došao do najšire moguće publike i dao pravo mnogima da se glazbeno izraze“, dalje objašnjava klavirski duo koji o cijeloj priči i suradnji dodaje: „I to Ivan dobro zna, kao što zna svirati orgulje, nastupati s jazzy bendom ili skladati popularnu glazbu, a da pritom pronađe dodatnu energiju i vrijeme za predavanja na Splitskom sveučilištu. S obzirom na to da jako dugo, više od deset godina, izvodimo Ivanovu glazbu, doslovno po cijelom planetu, osjećamo kako publika reagira na svaki njegov ton. I to je uvijek nešto posebno.

 

Zadovoljni rezultatom zasigurno će biti i slušatelji koji u albumu sada napokon mogu uživati kad god i koliko god često požele, a o cijelom projektu, prijateljstvu i suradnji, Ivan Božičević zaključuje:

 

„Sonju i Andriju – LP Duo – prvi put sam čuo na jednom koncertu u Beogradu 2010. godine. Oduševljen njihovim nadahnjujućim, preciznim, ali istovremeno senzibilnim sviranjem punim pokretačke energije, ponudio sam im suradnju. Suradnja je ubrzo prerasla u prijateljstvo i LP Duo su danas najbolji i najvjerniji interpretatori moje glazbe, koju su proširili  svijetom – od Amerike, preko cijele Europe pa sve do Dalekog Istoka. Ova djela sada su studijski snimljena u izvođenjima kakva kompozitor može samo sanjati.”

More in pop!mix/news

To Top