Connect with us

POP!MIX

Jazzica Fest centar Bjelovara pretvorio u jazz pozornicu

pop!mix/news

Jazzica Fest centar Bjelovara pretvorio u jazz pozornicu

Jazzica Fest centar Bjelovara pretvorio u jazz pozornicu

Drugo izdanje bjelovarskog Jazzica festa, organiziranog uz potporu Ministarstva kulture, može se opisati riječju “spajanje” – spajanje različitih sfera umjetnosti, spajanje glazbenih stilova, spajanje dva klavira u virtuoznoj glazbenoj međuigri, ali i spajanje publike svih naraštaja. 

Četiri vanserijska nastupa u četiri dana još jednog sjajnog Jazzica festa, u jedinstvenoj atmosferi gradskih ljetnih večeri obilježila su početak Bjelovarskog kulturnog ljeta. U vrhunskim koncertima jazz glazbe, pod vedrim nebom iznad glazbenog paviljona na Trgu Eugena Kvaternika te u okrilju Bjelovarskog kazališta, uživala je ne samo publika nego i sami izvođači. Jazzica fest jednostavno ima neku posebnu čar.

Čast da 27. lipnja otvori program Jazzica Festa pripala je Vedranu Ružiću koji je Bjelovarčane osvojio svojim intrigantnim “konceRtualnim” Libertin Projectom. Prva večer dočekana je uz najavu kiše stoga je ovaj umjetnički projekt – predstava sa suvremenim plesom premješten u prostor Bjelovarskog kazališta. Gotovo da je tako i trebalo biti jer je intimniji prostor dodatno naglasio atmosferu koja ide uz ovaj zanimljiv koncept koji spaja različite sfere umjetnosti. Sa svojim bendom i plesačima, Vedran Ružić publiku je proveo kroz tri dijela koja čine Libertin Project: Postanak, Obiteljski san i Libertin. U tri glazbeno-scenska dijela predočili su tri pogleda na svijet – autorovim riječima to je “priča o slobodnom čovjeku koji je odlučio izaći iz okvira i postati umjetnik vlastita života. U njoj svaka umjetnost funkcionira zasebno, a zajedno čine vlastiti jedinstveni svemir. U projekt je utkana i bitna poanta rada, a to je ravnopravnost umjetnosti i činjenice da svaka od umjetnosti, bila to glazba, film, slika, ples, ima svoju određenu važnost u funkcioniranju svijeta oko nas.”

(Foto: Goran Beneški)

Bez kiše na vidiku, program Jazzica Festa nastavio se u samom centru grada, na platou glazbenog paviljona na Trgu Eugena Kvaternika gdje je publika svjedočila još jednoj zanimljivoj fuziji. U drugoj večeri Jazzica Festa, 28. lipnja, Bruno Mičetić Quintet predstavio je “Capturing the moment”, hvaljeni album na kojemu je Mičetić spojio svoje dvije ljubavi: rock i jazz. Publici se nesumnjivo svidjela ova zanimljiva kombinacija, a note koje su se širile pod vedrim bjelovarskim nebom zainteresirale su te na trg privukle i slučajne prolaznike. Paralelno energični i emotivan nastup objedinio je rokerskije gitarističke dionice i otmjenost jazz muziciranja. Rock i jazz su se, bend je čvrsto potvrdio, savršeno isprepleli u jedinstvenu cjelinu.

(Foto: Vanda Lovrović Kocur / Mihael Lovrović=

Treća večer bila je rezervirana za gostovanje kralja balkanskog jazza koji sa svakim novim studijskim izdanjem oduševljava sposobnošću nadilaženja stilskih i etničkih granica. Vasil Hadžimanov Band ovom je prigodom bjelovarskoj publici predstavio repertoar iznimno hvaljenog najnovijeg albuma “Lines In Sand”. Kao logički nastavak na Mičetićev fusion rocka i jazza, Vasil Hadžimanov Band su, dodajući i elemente soula pa i funka, gotovo nevjerojatnom lakoćom sviranja još jednom potvrdili široku mogućnost spajanja stilova i raznih glazbenih instrumenata – kojih ovu večer na bjelovarskoj ljetnoj pozornici zasigurno nije nedostajalo.

(Foto: Tvrtko Hopek)

U nedjelju 30. lipnja program Jazzice je zaokružen zajedničkim nastupom Matije Dedića i Zvjezdana Ružića, dva najnagrađivanija hrvatska jazz pijanista. Ovi virtuozi publiku su, impresivnom međuigrom dva klavira, poveli na dinamično glazbeno putovanje. Bjelovarskoj publici i gostima su, uz poneki jazz standard, predstavili i svoje autorske skladbe. Komunicirajući bez riječi, samo klavirima i čarolijom glazbe, Matija Dedić i Zvjezdan Ružić oduševili su sve prisutne, a sudeći po objavama na društvenim mrežama – i sami su uživali u ovom, po opisu Matije Dedića, “nestvarnom koncertu”.

(Foto: Slaven Bandur)

Ljubav prema jazz glazbi pokazali su i oni najmlađi koji su se do kraja četvrte festivalske večeri ohrabrili te i sami poželjeli zasvirati klavir. Nakon sjajno odsviranog koncerta s Matijom Dedićem, Zvjezdan Ružić tu im je želju ispunio pokazavši im pritom nekoliko jednostavnih klavirskih dionica. Neka od budućih izdanja Jazzice, čini se, imat će i domaće predstavnike.

”Čarobnim” nastupom Matije Dedića i Zvjezdana Ružića, 30. lipnja 2019. službeno je ispraćeno ovogodišnje, drugo po redu izdanje Jazzica Festa. Ovom prilikom ponovljena suradnja ova dva virtuoza označila je početak nečeg predivnog, baš kao što i drugo uspješno izdanje Jazzice otvara vrata za još mnoga nadolazeća izdanja ovog opuštenog, nasmijanog, romantičnog glazbenog festivala pod zvijezdama.

Posebnoj atmosferi ovih prekrasnih večeri tijekom prva tri dana festivala, pridonijela su opuštena druženja uz Festivalski Session band u BOHO parku gdje se publika nastavila zabavljati i nakon glavnih festivalskih nastupa.

Ovogodišnji Jazzica Fest, u znaku besprijekorne organizacije, sjajnih koncerta i oduševljenja posjetitelja, održan je u sklopu Bjelovarskog kulturnog ljeta čiji se program nastavlja do 2. rujna. Nakon sjajnih koncertnih nastupa ponajboljih jazz glazbenika, ljeto u Bjelovaru nastavlja se uz glazbeni program u BOHO parku (također na glavnom gradskom trgu), filmske projekcije, glazbene slušaonice, kvizove, izložbe, glazbeno-dramske radionice te zabavne obiteljske igre. Grad Bjelovar u suradnji s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske nastoji ponuditi atraktivne ljetne sadržaje dostupne svima te su manifestacije besplatne za sve posjetitelje.

Grad Bjelovar kao organizator zahvaljuje: Ministarstvo kulture RH, Euro unit d.o.o. Čakovec, Bolero d.o.o., Turistička zajednica Bilogora – Bjelovar, izvođačima: Vedran Ružić, Bruno Mičetić, Vasil Hadžimanov Band, Matija Dedić i Zvjezdan Ružić, svim suradnicima i prijateljima festivala. Veliko hvala publici!

GALERIJU FOTOGRAFIJA DONOSI MIXER.HR:

FOTO | Jazzica Fest još jednom centar Bjelovara pretvorio u veliku jazz pozornicu

More in pop!mix/news

To Top