Connect with us

POP!MIX

Uoči koncerta u Domu sportova Detour predstavlja “skriveni” spot

(Fotografije: promo)

pop!mix/news

Uoči koncerta u Domu sportova Detour predstavlja “skriveni” spot

Spot za aktualni singl ‘Skrivena’ koji otvara peti studijski album grupe Detour ‘TourDetour’ potpisuje redatelj Branko Pašić koji je do sada već surađivao s grupom na pjesmama ‘Srce veliko’ i ‘Snijeg’, sigurno Detourov najupečatljiviji i najuspješniji spot nagrađen na Danima hrvatskog filma. Dosta sanjiv, artistički i fluidan video izričaj, u kojem se pojavljuju Gina i Nenad u kontrastnim koloritima, udaljeni a opet snažno povezani, dočarava nam  senzibilitet jedne skrivene, posebne, prisne i nježne ljubavi.
Spot izlazi zajedno s novim albumom Detoura na kojem se nalazi deset pjesama u njihovoj već prepoznatljivoj eklektičnoj maniri, a koje autorski potpisuje frontman benda Nenad Borgudan. Uz Porinom nagrađenu pjesmu godine i najbolju izvedbu grupe s vokalnom “Zaljubila sam se” i za Porin nominiranu “Biram”, na albumu se nalaze hitovi s prvih mjesta radijskih top ljestvica kao što su “Bez tebe” i “Vikend” te najnoviji singl “Skrivena” kojeg zasigurno čeka slična uspješna budućnost, ali i pet još neobjavljenih pjesama.

“Ime albuma možda najbolje opisuje taj naš eklektični izričaj. TourDetour je svojevrsna suprotnost, ako je Detour obilazak, onda je TourDetour neko poništavanje obilaska tj. jedna nemoguća, a opet moguća konstrukcija. Tako je i izbor pjesama na albumu jedan raznolik, a opet skladan spoj glazbe. Ali, onako generalno gledajući to je presjek onoga što smo radili posljednjih nekoliko godina i izrazito sam ponosan na njega” 
– rekao je Nenad Borgudan.

Fotografiju s covera potpisuje naša slavna fotografkinja Mare Milin, za dizajn albuma zadužen je Dario Iričanin, a kritika je već album zasula superlativima i ako je vjerovati prvim osvrtima radi se o ozbiljnom kandidatu za album godine:

Dosljedan svom dosadašnjem skladateljskom rukopisu Borgudan i u pet novih pjesama ponovo nudi taj njegov fenomenalan poletni pop zvuk ispunjen pozitivnim vibracijama. Istovremeno, kroz tekstove je više nego vidljivo da je jedan od nas koji teško gleda sve ovo što se događa oko nas i što ga više nego frustrira što je sa jedne ruke nekako neprimjereno za pop koji izvode ali u njegovom slučaju odlično zapakirano i jasno i pjesnički precizno i emotivno ispričano. Naročito u pjesmi odličnog gruva „Psihopatijo bajna” u kojoj refren glasi: „Psihopati slave ratove po ministarstvima, kupili su strašne strojeve, nije zajebancija, psihopati slave poraze u svetim haljama…”. Borgudan se ovim albumom definitivno upisao u knjigu najboljih hrvatskih skladatelja pop glazbe a Detour objavio jedan od svojih najboljih albuma u karijeri. – Dubravko Jagatić

Otkad je „Zaljubila sam se” nagrađena Porinom za najbolju pjesmu svi najavni singlovi držali su se na podjednako visokoj razini, pa nije iznenađenje što je Detour takvu kvalitetu prenio na cijeli album. Prošle godine potegnuo je dva aduta, razigranu „Bez tebe” s Ginom u prvom planu i politički obojenu „Biram” u kojoj je Nenad prokomentirao nadolazeće lokalne izbore. Premda nije bio preoštar pro-bandićevske zagrebačke radio postaje pročitale su pjesmu kao agitiranje protiv gradonačelnika pa se Nenadova poruka rijetko mogla čuti u njihovim programima. Posljednji singlovi , opušteni ljetni „Vikend” i ljubavna „Skrivena” zvučali su kao namjerno udaljavanje od teških i turobnih tema, međutim Detour je na albumu opet pokazao kako pop sastav može ispaliti jaču provokaciju od tvrdih repera i bučnih alter rokera. – Ilko Čulić.

Album je izašao baš na vrijeme uoči njegove velike promocije u Domu sportova 8. prosinca. Na velikom koncertnom spektaklu vizualno i scenaristički pripremljenom kao jedno uzbudljivo dvosatno putovanje, uz podršku visoke produkcije, veseloj petorci pridružit će se i nekoliko gostiju, mogli bi reći sama krema domaće urbane pop scene. Uz drage prijatelje i kolege Aljošu i Tonku iz grupe Pavel, od gostiju su pozvani grupa Headoneast čiji je član i autor Aleksandar Ljiljak poznat još iz doba djelovanja u grupi Yammat, a vjerujemo kako će posebnu pažnju te večeri pobuditi i gostovanje grupe Nipplepeople.

Prije izlaska Detoura zagrebačka publika će kroz polusatni koncertni nastup imati priliku upoznati beogradsku grupu Ničim izazvan koja već nekoliko godina drži vrhove pozicija radijskog etera u susjedstvu. Njihove skladbe poput ‘O tebi’, ‘Trideset’, ‘Bilo gde’ broje milijunske vjuove, a u pjesmi ‘Glupost’ bilježe suradnju i s grupom S.A.R.S.
Novi album TourDetour od danas je u prodavaonicama u svim boljim prodavaonicama CD-a.

More in pop!mix/news

To Top