Connect with us

POP!MIX

Svjetski dan glazbe na “Sunčanoj strani Prisavlja” uz Tamburaški orkestar HRT-a i Bojana Jambrošića

Naslovna fotografija: Goran Berović

pop!mix/najave

Svjetski dan glazbe na “Sunčanoj strani Prisavlja” uz Tamburaški orkestar HRT-a i Bojana Jambrošića

22.6. od 20:30 uz televizijski i radijski prijenos

Porinom nagrađeni projekt Tamburaškog orkestra HRT-a i Bojana Jambrošića “Kajkavski biseri” (u izdanju Hrvatske radiotelevizije i Dallas Recordsa, 2019.), ovog ponedjeljka povodom Svjetskog dana glazbe uživo mogu slušati i gledati svi ljubitelji kajkavskih pjesama u sklopu ‘Sunčane strane Prisavlja’.

Manifestacija Glazba i grad, kojom su tradicionalno iz godine u godinu, ansambli Hrvatske radiotelevizije na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava proslavljali Svjetski dan glazbe i pozdravljali početak ljeta, ove godine zbog specifičnosti trenutne situacije seli na otvoreni prostor s južne strane zgrade Hrvatske radiotelevizije.

Tamburaški orkestar HRT-a pod ravnanjem dirigenta Siniše Lopolda, predstavit će odabrane pjesme iz bogate kajkavske glazbene baštine, a slušat ćemo ih u izvedbama Bojana Jambrošića i istaknutih gošća Gabi Novak i Danijele Pintarić.

Tamburaški orkestar HRT-a imao je jednu od najvažnijih uloga u promicanju tambure i tamburaštva, koja uz glazbenu ima i kulturološku vrijednost prepoznatu i u svijetu, a izvođače raznih izričaja potiče na suradnju. “Kajkavski biseri” to i potvrđuju, a o ovom iznimnom projektu dirigent Siniša Leopold rekao je:

„U kreativnoj sinergiji, Orkestar ujedinjuje snage sa sjajnim mladim glazbenikom koji svojim izvedbama nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Iako je pripadnik mlađe generacije, skladbe koje pripadaju zrelijoj populaciji izvodi s jednakim žarom, entuzijazmom i vještinom.“ 

Robert Bošković, idejni začetnik i autor projekta dodaje: „Bojan dolazi iz Čakovca pa mu je taj izričaj dosta blizak, ali ono što nitko od nas iz autorskog tima nije mogao predvidjeti je način na koji su Bojan, maestro Leopold i HRT orkestar uspjeli napraviti da sve popevke zvuče toliko moderno, a opet poznato staro i klasično.“

U narječjima smo možda razjedinjeni i ponekad se međusobno ne razumijemo, ali baš je glazba ta koja nas sve ponovno okuplja u zajedništvo. Upravo je zato cilj ovog projekta da putem glazbe pokaže da raznolikost ne mora razdvajati, već obogatiti svakoga od nas.

Ponedjeljak navečer stoga provedite na otvorenom, na južnoj strani zgrade HRT-a i uživajte u predivnim izvedbama tradicionalne kajkavske popevke, našeg nematerijalnog tradicijskog dobra.

 

More in pop!mix/najave

To Top