Connect with us

POP!MIX

Cantus Ansambl će u HGZ-u obilježiti 75 godina Hrvatskog društva skladatelja

pop!mix/bizz

Cantus Ansambl će u HGZ-u obilježiti 75 godina Hrvatskog društva skladatelja

Naslovna fotografija: Promo

Cantus Ansambl će u HGZ-u obilježiti 75 godina Hrvatskog društva skladatelja

Cantus Ansambl je koncertom održanim 21. rujna u koncertnoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda otvorio novu sezonu vlastita ciklusa kojom će proslaviti 20. obljetnicu vrlo bogatog i intenzivnog sudjelovanja na hrvatskoj i međunarodnoj kulturnoj sceni. Svečani koncert proslave planiran je tijekom festivala Muzički biennale Zagreb, koji će u travnju iduće 2021. godine slaviti 60. obljetnicu od utemeljenja, a narednim koncertom 23. studenog u Hrvatskom glazbenom zavodu ujedno će se obilježiti i 75 godina Hrvatskog društva skladatelja. 

Foto: promo

Pod dirigentskom palicom Berislava Šipuša, ansambl će izvesti djelo Rubena Radice Litaniae Sanctorum pro Papa Ioanne Paulo te Concertino za violinu i komorni ansambl Natka Devčića, u kojem će solističku ulogu preuzeti dugogodišnji koncertni majstor ansambla, profesor na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, Ivan Novinc. U sklopu stalne suradnje s najmlađom, tek nadolazećom generacijom skladatelja, na ovom koncertu praizvest će se i novo djelo Šlomlek Maryam mladog, talentiranog udaraljkaša, vrlo aktivnog u svijetu jazza, ali i još uvijek studenta kompozicije u klasi prof. Mladena Tarbuka, Šimuna Matišića. Cantus Ansamblu će se u izvedbi pridružiti i mezzosopranistica Marta Schwaiger, kao i saksofonisti Saša Nestorović i Dragan Sremec. Publika će imati priliku čuti, za recentni kontekst globalne pandemije iznimno zanimljivo djelo Valse macabre Silvia Foretića u kojem će prisustvovati gotovo pa stalna suradnica Cantus Ansambla, mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić. Koncert će se uživo prenositi na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Foto: promo

Cantus Ansambl će ove sezone kroz pet koncerata zagrebačkoj publici predstaviti antologijska i repertoarna dijela 20. i 21. stoljeća, ali i praizvedbe najmlađe generacije domaćih skladatelja. Od antologije do narudžbe, programska je okosnica umjetničkog voditelja Ansambla Berislava Šipuša, koji je zajedno s Ansamblom u posljednjih 20 godina kontinuiranog i vrlo aktivnog djelovanja izveo više od 700 skladbi, naručio nova djela od gotovo svih domaćih skladateljica i skladatelja te surađivao sa, za suvremenu glazbu, najrelevantnijim solistima i dirigentima.

More in pop!mix/bizz

To Top