Connect with us

POP!MIX

Novi album gudačkog kvarteta Sebastian

pop!mix/news

Novi album gudačkog kvarteta Sebastian

Točno dvije godine od objavljivanja posljednjeg albuma “Loulou la languide – Čeznutljiva Loulou”, cijenjeni Gudački kvartet Sebastian predstavlja novi album “Quartetto” s djelima skladatelja Milka Kelemena, Davorina Kempfa, Stanka Horvata i Frana Paraća. Odabir skladbi na ovom albumu dubinski je pogled u hrvatsko stvaralaštvo za gudački kvartet unutar kratkog vremenskog razdoblja od samo četiri godine – od 1986. do 1990. godine. Osim vremenom nastanka (Kempfov “Contrapunctus primus” i Kelemenovi “Soneti” nastali su 1986. godine, Horvatov “Quartetto” 1988., a Paraćev “Gudački kvartet” 1990. godine), ova su djela povezana podnebljem (uz iznimku Kelemena koji je svoj kvartet napisao u Stuttgartu gdje živi od 1973. godine, ostali su nastali u Zagrebu), ali i puno suptilnijim vezama koje iščitavamo iz biografija samih skladatelja. Naime, Kelemen i Kempf kompoziciju su diplomirali u razredu Stjepana Šuleka, Kempf se usavršavao kod Kelemena, a Parać je pak bio student Stanka Horvata. Svi su se usavršavali u inozemstvu, te su uz skladateljsku ostvarili i važnu pedagošku karijeru. Na ovom albumu zasad su jedini kvarteti u opusima Kempfa i Paraća, te posljednji u opusima Kelemena i Horvata. Usprkos svemu navedenom riječ je o četiri potpuno različita glazbena svijeta, o različitim sadržajima i zvučnim slikama koje ovi skladatelji postižu istim izvođačkim sastavom. Odabrani kvarteti antoloigijska su djela hrvatske glazbe 20. stoljeća.

Gudački kvartet Sebastian osnovan je 1982. godine pod imenom Kvartet muzičke omladine Zagreb. Od 1990. godine djeluje pod današnjim imenom. Njihov repertoar obuhvaća širok raspon glazbenog stvaralaštva od renesanse do suvremene glazbe s naglaskom na izvedbama djela hrvatskih autora. Praizveli su niz kvartetskih skladbi A. Klobučara, A. Igreca, N. Firšta, D. Bukvića, S. Drakulić, M. Prohaske, I. Savina, B. Šipuša, B. Papandopula, M. Kichla, A. Knešaureka, V. Nježića, G. Tudora, T. Uhlika i drugih, od kojih su mnoge nastale na njihov poticaj i njima posvećeni. Godine 2002. godine pokrenuli su ciklus koncerata u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu u kojem su ugostili ugledne svjetske glazbenike. Za diskografsku kuću Croatia Records snimili su 6 CD-a od kojih su tri osvojili nominacije za nagradu Porin. Godine 2005. kvartet Sebastian dobio je diplomu Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika.

Album je sniman u rujnu i listopadu tekuće godine u dvorani Blagoje Bersa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a tonski snimatelj i producent albuma je Krešimir Petar Pustički. Umjetničke fotografije na naslovnici i u knjižici albuma djelo su Danka Friščića, a likovno oblikovanje potpisuje Marijana Ćurčić Baldini. Album “Quartetto” podržali su Ministarstvo kulture RH i Muzička akademija u Zagrebu.

Continue Reading
Advertisement
You may also like...

More in pop!mix/news

To Top