Connect with us

POP!MIX

50 godina od prvog domaćeg rock albuma: “Naši dani” Grupe 220 u drugom CD reizadnju

(Foto: promo)

pop!mix/news

50 godina od prvog domaćeg rock albuma: “Naši dani” Grupe 220 u drugom CD reizadnju

“Naši dani”, prvi rock album kultnog statusa, objavljen je 1968. godine za tadašnji Jugoton, a danas, 50 godina poslije, nove generacije mogu slušati pionire hrvatskog rocka i na CD-u.

Bio je ovo prvi rock album s dvanaest autorskih skladbi. Devet njih potpisuje vokalni solist Drago Mlinarec, naslovnu“Naši dani” potpisuje uz Branimira Živkovića Lamberta, koji je bio zaslužan za sve aranžmane, dok ostale tri potpisuje gitarist Vojko Sabolović. Upravo se na ovoj ploči osjeti jak autorski pečat Drage Mlinarca, a mnogi danas renomirani glazbenici upravo će njega istaknuti kao glazbeni uzor koji ih je potaknuo na pisanje vlastitih pjesama.

“Jedna je od časnih iznimaka zagrebačka Grupa 220, po mome skromnom sudu najbolji, najmarljiviji i najpopularniji jugoslavenski VIS. Ona je izabrala teži, trnovitijim, ali pošteniji put, Grupa 220 se nije slijepo povodila za stranim uzorima – nije svaki zvuk, poput većine svojih konkurenata doslovno skidala s ploče te ga je prenosila svojim slušaocima”, napisao je na originalnom izdanju te daleke 1968. godine Pero Zlatar, dugogodišnji urednik novina Plavi vjesnik i Studio.

Drugo reizdanje CD-a “Naši dani”, uz originalnu naslovnicu, obogaćeno je slikama i pisanom riječi kako bi nove generacije imale jedinstvenu priliku iščitati njegov povijesni značaj.

“Negdje između pop rocka i šansone, Plavog vjesnika i Jazavca, plesnjaka na Vrbiku i festivala zabavne glazbe, Grupa 220 bila je prva domaća rock grupa koja je nadahnuto uspjela ujediniti naklonost teenagera i opravdane umjetničke ambicije”, napisao je jedan od najpoznatijih glazbenih kritičara, pok. Darko Glavan 1983. godine, a upravo je Grupa 220 bila presudna u njegovoj odluci da profesionalno prati glazbu.

Uz njegov tekst, u knjižici izdanja nalazi se i nadopunjeni tekst Zlatka Galla “Pedeset godina naših dana”: “Mlinarec i Grupa 220 doista su pioniri koji su krčili prtinu vodećim protagonistima takozvanog „drugog vala” i bili su predvodnici rock iskaza temeljenog na prihvaćanju novih globalnih pop rock standarda.”

Zanimljivost ove knjižice je ta što je napravljena u obliku postera s čije se druge strane nalazi originalna slika članova Grupe 220 koju je 1968. godine fotografirao poznati fotograf Marko Čolić.

Reizdanje ovog kultnog albuma i njegovu važnost u povijesti domaće diskografije možda najbolje opisuje rečenica Zlatka Galla:
“I Mlinarec i “Naši dani” dostojanstveno su ostarili. A to – bogami – valja znati i cijeniti. Možda danas, pedeset godina kasnije, više no ikada!”

 

Reizdanje albuma “Naši dani” Grupe 220 može se kupiti po cijeni od 69 kunana svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa

More in pop!mix/news

To Top