Connect with us

POP!MIX

490 godina hrvatskih skladatelja

pop!mix/najave

490 godina hrvatskih skladatelja

U ponedjeljak 27. studenoga 2017., s početkom u 20 sati, u Hrvatskom glazbenom zavodu održat će se drugi koncert sezone u ciklusu Cantus Ansambla kojim će se proslaviti 490 godina hrvatskih skladatelja, od najstarijih Željka Brkanovića, Dubravka Detonija i Josipa Magdića pa do najmlađeg Tomislava Olivera. 

Od utemeljenja 2001. godine Cantus Ansambl živi u glazbenoj simbiozi sa skladateljima suvremene glazbe, ponajprije hrvatskim. Istražujući, otkrivajući i predstavljajući novo i dotad neistraženo, ansambl je studioznim i odgovornim pristupom glazbenom stvaralaštvu 20. i 21. stoljeća, ispunio dotad gotovo prazan prostor na domaćoj glazbenoj sceni i postao predvodnik u promicanju hrvatske glazbe i njezinih stvaratelja. Prisjetivši se brojnih gotovo zaboravljenih partitura i udahnuvši novi život mnogim respektabilnim ostvarenjima, Cantus Ansambl velikim dijelom posvetio se suradnji s hrvatskim skladateljima svih generacija koji sustavno i predano sudjeluju, baš kao i sam ansambl, u stvaranju aktualnog koncertnog života, istodobno educirajući slušateljstvo.

Ova je prigoda stoga osobito značajna jer zrcali međuodnos i suradnju skladatelja i glazbenika sa zajedničkim ciljem iskrenog prenošenja glazbenog sadržaja publici, ali prije svega kao koncertna proslava, čestitka i zahvala Cantus Ansambla uglednim hrvatskim skladateljima različitih generacija koji ove godine slave „okrugle“ rođendane: Željku Brkanoviću, Dubravku Detoniju i Josipu Magdiću (80.), Zoranu Juraniću (70.), Ivi Josipoviću (60.), Olji Jelaski (50.), Dubravku Palanoviću (40.) i Tomislavu Oliveru (30.).   

Željko Brkanović (80): Karijatide, za alt-triplex i komorni orkestar
Dubravko Detoni (80): dolce furioso, za komorni orkestar
Josip Magdić (80): Cantus „Ogulini Magae“ za komorni orkestar, op. 183
Zoran Juranić (70): Ciaccona concertante
Ivo Josipović (60): Musicam psalite, za gudački kvartet, flautu, klarinet, trubu, klavir i udaraljke
Olja Jelaska (50): Leptiri, tri stavka za sedam instrumenata – Afrička ljubica, Noćurak, Ružine latice
Dubravko Palanović (40): Mozaik, za devet instrumenata
Tomislav Oliver (30): Asterion, za violončelo i ansambl

Ulaznice se prodaju po cijeni od od 30,00 kn na blagajni Hrvatskog glazbenog zavoda (radno vrijeme: pon–pet 11–14 i 19–20 h i sat vremena prije početka koncerta, tel.: 01 48 30 822, blagajna@hgz.hr). U slučaju rezervacije ulaznica ili pitanja medija, pišite nam na kontakt@cantus-ansambl.com ili nas zovite na 01 4872 370.

Continue Reading
Advertisement
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

one × 3 =

More in pop!mix/najave

To Top