Connect with us

POP!MIX

Rade Sklopić Raid predstavlja ‘W.I.T.F.P.?!’, singl i multimedijalni projekt, zanimljivu sinergiju stripa i glazbe

pop!mix/news

Rade Sklopić Raid predstavlja ‘W.I.T.F.P.?!’, singl i multimedijalni projekt, zanimljivu sinergiju stripa i glazbe

ilustracija | Anđela Janković

Rade Sklopić Raid predstavlja ‘W.I.T.F.P.?!’, singl i multimedijalni projekt, zanimljivu sinergiju stripa i glazbe

Srpski multiinstrumentalist Rade Sklopić Raid za izdavačku kuću Lampshade Media objavio je singl i multimedijalni projekt ‘What Is This Funcking Place?!’ – vrlo zanimljiivu sinergiju glazbe i stripa.

Snagom svoje glazbe, pojačane ilustracijama talentirane Anđele Janković, Raid je distopijsku realnost (a zapravo našu svakodnevnicu) – skockao u 12 kompozicija od kojih se sastoji “12 Rooms”, njegov novi, drugi po redu album najavljen za ožujak 2022. (izdanje Lampshade Media), a ‘What is This Fucking Place?!’ prvi objavljeni singl. Po mnogočemu, ovaj jedinstveni eksperimentalni kompozitor i DJ, osim skladanja glazbe za kazalište i film, kao turntablist  je surađivao s nekim od najvećih imena međunarodne i balkanske hip hop scene među kojima su DJ RevolutionQbertDJ PremierJazzy JeffMarčeloFrenkieSmoke Mardeljano.

Kroz sirove bubnjeve i agresivan zvuk sintisajzera, na tren pokušava zarobiti i kroz glazbu prenijeti osjećaj bijesa i razočaranosti pravilima našeg postojanja. Kao i sve ostale skladbe s albuma, ovu prati ilustracija mlade umjetnice Anđele Janković, koja podvlači značenje i poruku – iako i slika i glazba isprva mogu biti shvaćeni kao puka društvena kritika, Raid i Anđela zapravo postavljaju neusporedivo dublje pitanje, sasvim nevezano za prostorno ovdje i vremensko sada: “Kako naći duševni mir ili sreću na planeti gdje je prilično teško sačuvati čak i zdrav razum?”

foto | Ana Danilović

Albumom “12 Rooms” Raid nastavlja svoje glazbeno istraživanje tamo gdje je prošli put stao. Novom energijom i vizijom putuje kroz klavirske melodije, kombinira ih s neobičnim, lijepim sintisajzerskim teksturama, ciljano lutajući kroz žanrove kao što su hip hop, elektronika, ambient i futuristički jazz.

“Prvi album je već šarao žanrovski, što se nastavlja i na novom izdanju, samo što puno više istražujem zvučne mogućnosti kroz sound design s analognim sintovima, efektima i svemu što doprinosi tome da se dobije neki autentičan/neobičan zvuk. Zato za svoju glazbu često kažem da je “beautifully weird”.” – ispričao je Rade Sklopić Raid.

Osim što je “beautifly weird”, njegova je glazba uvijek i “filmična” pa tako i ovaj put pred publiku dolazi u kombinaciji s vizualnom umjetnošću. Svaka kompozicija vjerno je ispraćena spomenutim ilustracijama i stripovima, uz Raidove tekstualne, jezgrovito sročene crtice iz života koje će slušatelju približiti njegovu stvaralačku inspiraciju. To im, međutim, neće oduzeti zadovoljstvo da u svaki ton utkaju vlastiti doživljaj i tumačenje.

Dok je Raidov prvijenac “Little Box” bio metafora za našu dušu, za mjesto gdje žive svi naši osjećaji, iskustva, očekivanja, snovi, ali i strepnje i strahovi, “12 Rooms” predstavlja svojevrsno stavljanje iste te metafore pod lupu – svaka kompozicija je priča, a svaka priča soba unutar male kutije koju svi nosimo u sebi.

“U suštini, ne ulažem neku veliku nadu u to da je ovdašnje tržište spremno za moju glazbu. Alternativna glazba je tu u drugom, da ne kažem trećem planu. No svakako mislim da je treba ponuditi, zbog šarolikosti scene, a i u nadi da ipak, netko tko želi čuti ovako nešto, isto to može naći na domaćem terenu.” – kaže Raid.

 foto | Ana Danilović

Do objave novog albuma, slušatelji će moći uživati u njegovim kompozicijama na Marčelovom albumu “Nojeva varka” (potpisuje glazbu za 7 pjesama) i u Shakespearovoj “Buri” u režiji Kokana Mladenovića, za koju potpisuje čitavu glazbu.

More in pop!mix/news

To Top