Connect with us

POP!MIX

KUD Fichfirichi (Saša Antić, Branko Dragičević…) izbacili pandemijski singl “Prokleta je Nedilja”

pop!mix/news

KUD Fichfirichi (Saša Antić, Branko Dragičević…) izbacili pandemijski singl “Prokleta je Nedilja”

Foto: Screenshot

KUD Fichfirichi (Saša Antić, Branko Dragičević…) izbacili pandemijski singl “Prokleta je Nedilja”

KUD Fichfirichi novi je glazbeni kolektiv koji je stopio kremu dalmatinske i istarske scene. Kulturno umjetničko društvo novog kova, koje čine Saša Antić (TBF), Branko Dragičević (Valentino Bošković), Marco Grabber, Ivan Arnold, Frane Delić i Vladimir Garić (4 Tenora), izbacuju svoj premijerni singl “Prokleta je Nedilja” pod okriljem Dancing Beara.

Iako je mnogima nedjelja nemila jer iza nje slijedi najomraženiji dan u tjednu, ipak to nije razlog zašto su KUD Fichfirichi posvetili pjesmu sedmom danu u tjednu. Ako se pitate što je momcima nedužna nedjelja skrivila, slijedi obrazloženje  Naime, u ovo pandemijsko doba dojma smo kako je svaki dan pomalo proklet na neki način, osobito “nedilja” koja je u našem društvu simbol druženja s najbližima. Nažalost, zbog korone je nedjelja izgubila svoj stari sjaj, a upravo su taj gubitak sjaja i svakodnevica puna straha glavna nit vodilja singla “Prokleta je Nedilja”.

Osim što pjesma dočarava otuđenost i tjeskobu koja se nakupila u nama tijekom svih ovih mjeseci, pjesma dočarava i vapaj za “starim normalnim” jer nam je svima više puna kapa “novog normalnog”. “Pjesma reflektira vremena u kojima živimo, odnosno našu viziju tih vremena, kao da je svaki dan proklet, a najprokletija je nedjelja jer nam fali druženje s najbližim osobama i dragim ljudima”, izjavio je o pjesmi Marco Grabber.

Atmosfera singla dočarana je i u genijalnom spotu prepunom zanimljivih i pitkih metafora. Poput pjesme, spot dočarava otuđenost od svijeta i život unutar svoje “čibe” (kaveza). U spotu papiga predstavlja običnog malog  čovjeka koji mašta o izlasku van “čibe” te povratku u normalan život. S druge strane, orao prikazuje vlast i dominaciju institucija nad našim životima, dok voditelj i publika predstavljaju imaginaciju papige o boljem svijetu izvan zatvora.

Tekst potpisuju Saša Antić i Branko Dragičević, a glazbu Marco Grabber i Ivan Arnold. U pjesmi gostuju tenor Vladimir Garić (4 Tenora), splitski meštar i glazbenik Frane Delić Cipa, gitarist Fog Frog Dog te slovenski gitarist Robert Pikl (Manouche). Krešimir Tomec (Cubismo) stoji iza mixa i masteringa, a producent pjesme je Marco Grabber. Pjesma je snimana po raznim splitskim studijima u siječnju ove godine.

Redatelj, scenarist i montažer spota za singl je Marco Grabber, dok je direktor fotografije Davor Ergo, a snimatelj Darko Ergo. Izvršni producent spota je Marin Babarović. Spot će TV premijeru imati u ponedjeljak 29.3. u sklopu emisije PopRock.hr.

More in pop!mix/news

To Top