Connect with us

POP!MIX

black midi singlom ‘John L’ najavljuje drugi studijski album Cavalcade u izdanju Rough Trade

pop!mix/news

black midi singlom ‘John L’ najavljuje drugi studijski album Cavalcade u izdanju Rough Trade

Artwork | David Rudnick

black midi singlom ‘John L’ najavljuje drugi studijski album Cavalcade u izdanju Rough Trade

Vrlo brzo po okupljanju i pojavljivanju na sceni (2017.), black midi su opisivani kao ‘najuzbudljiviji bend na otoku’ (neki su čak rekli ‘najbolji novi bend u Velikoj Britaniji o kojem nitko ništa ne zna’). Prvi singl ‘bmbmbm’ i hype kojeg su stvorili privukao je pažnju publike, kritike, booking agenata – jednom riječju svih! Dobivali su ulaz na velike festivale s jednom jedinom pjesmom! black midi su 2019. stigli i u zagrebačku Močvaru gdje su odsvirali cijeli prvi album Schlagenheim (Rough Trade, 2019), i više nisu bili ‘najbolji novi bend u Britaniji o kojem nitko ništa ne zna’.

black midi (Geordie Greep – gitara, glavni vokal, Cameron Picton – bas, vokali i Morgan Simpson – bubanj) nevjerojatnom lakoćom spaja post-punk, jazz, math-rock, noise-rock, čak i elektroniku, a zvuk je obogaćen vrlo zanimljivim i efektnim vokalnim izričajem. Svirke uživo su najbolje za doživjeti ih u potpunosti, ali kao i mnogima, i njima je prošla godina bila sasvim drukčija od planirane, pa su i novi album odlučili raditi sasvim drukčije.

Design | Anthrox Studio

Singlom i spotom ‘John L’ najavljuju drugi studijski album Cavalcade (Rough Trade. 2021).‘John L’ je mistični vrtlog od pjesme, čak i po njihovim standardima. Greepov uvijek neočekivani vokal zvuči neobično na posve nov način jer razotkriva priču o kultnom vođi čije se stado okreće protiv njega, dok Jerskin Fendrix i Joscelin Dent-Pooley na violini i Kaidi Akinnibi na saxu, daju zvuku benda jedan novi, tjeskobni element, a Simpson svojim moćnim bubnjanjem pojačava kaotičnu energiju.

Režiju spota potpisuje Nina McNeely (režirala je i Rihannin ‘Sledgehammer’ i Gaspar Noesov ‘Climax’), a ispunjen je kaotičnim vizualima, zamišljen kao “crna komedija o tome što se događa s vođama kultova kad se sljedbenici okrenu protiv njih”.

Za vizuale albuma je i ovaj put zaslužan artist David Rudnick, a black midi su portretirani stripovski, kreirani od strane Anthrox Studija s kojim su počeli surađivati na prvom albumu.  Singl ‘Jonh L’ snimljen je s producenticom Martom Salogni u londonskom studiju Hellfire.

Artwork | David Rudnick

Prvijenac Schlagenheim su pratile odlične kritike, The Times (UK) proglasio je black midi najuzbudljivijim bendom 2019. godine, magazin New York Times ih je uključio u godišnje predstavljanje bendova koji najviše obećavaju Pitchfork ih je prozvao Rising artist (najperspektivniji glazbenik ili bend godine).

New York Times, Pitchfork, Stereogum, SPIN i drugi uvrstili su album među najbolje glazbene proizvode 2019. godine.

More in pop!mix/news

To Top