Connect with us

POP!MIX

Atmosperic iznenadio sa singlom u dvije verzije: “Smile without a reason” / “Non ti lascero mai”

(Foto: Ana Bartoniček)

pop!mix/news

Atmosperic iznenadio sa singlom u dvije verzije: “Smile without a reason” / “Non ti lascero mai”

Riječki glazbeni projekt Atmospheric kojeg čine Lado BartoničekMartina Majerle i Marko Sedlak, predstavljaju novu pjesmu ‘Smile without a reason’ odnosno njezinu talijansku inačicu ‘Non ti lascero mai’. Autor pjesme je Lado Bartoniček koji je ujedno producent, a izvodi ju zajedno s Martinom Majerle.

Singl je nastao sasvim slučajno dok je Lado pripremao pjesmu na talijanskom jeziku za jedan glazbeni festival. “Greškom” je ubacio jedan od ritmova u radni projekt pjesme i sve je krenulo u drugom smjeru, prema novom singlu Atmospherica.

Pjesma je na engleskom jeziku, a tekst potpisuje Lado koji ga je napisao još za vrijeme svojih srednjoškolskih dana. U međuvremenu su postojali pokušaji da se napravi i „naška“ verzija, jednostavno nije nikako bio pravi ‘feel‘ tako da je ostao engleski. Iako se hrvatska verzija nije nikad realizirala, postoji odlična verzija na talijanskom jeziku pod nazivom ‘Non ti lascero mai’ pa nije lako odlučiti koja je bolja…

Pjesma nije tipična za Atmospheric te se podosta razlikuje zvukom od dosadašnjih pjesama benda, svojim ritmom i energijom podsjeća na neka druga vremena mnogima bliska i voljena u glazbenom smislu. Lado nas suvereno vokalom vodi kroz pjesmu dok se glava sa slušalicama miče u ritmu, a stolica škripi…

Za ‘Smile without a reason’ snimljen je i video spot u režiji Lade Bartoničeka, koji je zajedno s Anom Bartoniček bio u ulozi snimatelja. Slobodno se može reći  da ova pjesma(e) otvara novu glazbenu priču i da Atmospheric s Dallasom ulazi u novo poglavlje nakon posljednjeg albuma ‘4’ iz 2016. godine (kojem su prethodili ‘Ono sve’ 2005. | ‘Bubbles’ 2010. | ‘Pričaj mi’ 2012. Lado ima i tri samostalna i albuma ‘Vrtlog dana’ 2007., ‘InstrumentaLove’ 2014. te ‘Do tebe’ 2018.

Atmospheric postoji od 2002. godine i otad dočarava lepršavi zvuk ambijentalnog elektro-popa. Stihove, glazbu i aranžmane takvog izričaja potpisuje riječi glazbenik i kantautor Lado Bartoniček, ujedno multiinstrumentalist i vokal. Lado je radio na raznim glazbenim projektima stvarajući autorsku ambijentalnu glazbu za kazalište, interaktivne CD projekte za Prirodoslovni muzej u Rijeci, a kritika je zvuk njegovog projekta ‘Atmospheric’ ocijenila kao novi zvuk hrvatske glazbene scene.

Dobitnik je nagrade Porin 2007. godine za najbolji album urbane glazbe ‘Androida remixed’ riječkih Putokaza, realizirao koautorsku suradnju s Arsenom Dedićem (Ne daj se, Ines i Sve što znaš o meni), Darkom Rundekom (Uspomena) i Liviom Morozinom (Nina), također i mnoge druge projekte.

More in pop!mix/news

To Top