Connect with us

POP!MIX

Ansambl LADO snimio spot posvećen Zagrebu

pop!mix/news

Ansambl LADO snimio spot posvećen Zagrebu

Foto: PR

Ansambl LADO snimio spot posvećen Zagrebu

Na godišnjicu snažnog potresa koji je 22. ožujka prošle godine pogodio Zagreb, Ansambl LADO snimio je spot za korizmeni napjev Marijin plač posvećen Zagrebu i svim Zagrepčanima, posebice onima koji neumorno rade na obnovi glavnoga grada. Za snimanje spota odabrana je zagrebačka katedrala – mjesto koje mnogim Zagrepčanima pruža duhovno utočište, a u kojoj je LADO održao brojne sakralne koncerte.

Želja je pokazati stanovnicima kako, unatoč svim izazovima pred kojima se našao, Zagreb i dalje stoji uspravan i ponosan kao i stoljećima do sada, a upravo su njegovi stanovnici zaslužni za snažnu vjeru i nadu u bolje sutra. Istu poruku ovim spotom LADO želi poslati i stanovnicima Banovine i svim hrabrim ljudima koji im nesebično pomažu.

 

„Godišnjica razornog potresa i teško stradala i oštećena katedrala koja je ostala bez vrhova obaju svojih tornjeva, potaknuli su nas da se prisjetimo mnogih naših koncerata održanih u tom predivnom zdanju. Tisućljetna pripadnost kršćanstvu iznjedrila je mnoštvo pučkih i sakralnih napjeva koje hrvatski narod stoljećima stvara i njeguje, a LADO kontinuirano prikuplja, interpretira i izvodi na vrhunskoj umjetničkoj razini“, rekao je umjetnički voditelj Ansambla LADO Krunoslav Šokac.

Korizmene koncerte LADO održava od 1993. godine, a prvi korizmeni koncert u zagrebačkoj katedrali izveo je u okviru svečanosti „Pasionske baštine“ 14. ožujka 2008. kada su praizvedeni napjevi iz Dalmacije i Slavonije te oratorij „Na gori Kalvariovi“. „Ta dva prepoznatljiva simbola hrvatske kulturne i kršćanske tradicije i baštine nerazdvojivo su povezana. Nadamo se da će glasovi Ladovih umjetnika ponovno odjekivati katedralom nakon njezine obnove i obuzdavanja epidemije. Prošla nam je godina pokazala koliko su duhovnost i kultura važne u našim životima, a slikovito ih opisuje posljednjih mjeseci aktualan, doduše sročen na engleskom jeziku, slogan No culture, no future“, kazao je Šokac.

Korizmeni napjev Marijin plač može se poslušati i na Ladovu nosaču zvuka Raspelo autora Dražena Kurilovčana i Vida Baloga, koji je 2003. godine osvojio nagradu Porin za najbolji album duhovne glazbe.

Za video i montažu spota zaslužan je Marko Dimić. Ton majstor je Matija Auker.

 

More in pop!mix/news

To Top