Connect with us

POP!MIX

Neon i Ivan Dečak imaju odličnu pjesmu!

pop!mix/news

Neon i Ivan Dečak imaju odličnu pjesmu!

Foto credit | Nebojša Petković

Neon i Ivan Dečak imaju odličnu pjesmu!

Grupa Neon iz Podgorice predstavlja suradnju Daleko odavde’ s autorom, vokalom i frontmenom Vatre – Ivanom Dečakom. Autorski se bend dosad predstavio s tri singla ’Tattoo’‘Ti i ja’ ‘Mit’, a nova suradnja nakon situacije s pandemijom korona virusa, dokazala je kako je bend odlučniji nego ikad i s novim pjesmama idu ususret svom prvom albumu.

Pjesma ‘Daleko odavde’ svojom energijom, gitarskim rifovima i snagom vokala Marka Vukčevića kojem se ovog puta pridružio i Ivan Dečak, rezultat su spoja utjecaja koji su na bend ostavili klasici rock glazbe na kojima su odrastali pa sve do nove svjetske rock produkcije predvođene grupama kao što su Muse, Arctic Monkeys, Kings of Leon..

Foto | screenshot

‘’Pjesma je nastajala u produženom trajanju, kao što u produženom trajanju na globalnom nivou proživljavamo procese koji tjeraju na ozbiljnu zabrinutost. Bilo da se radi o osobnim problemima svakog pojedinca u kontekstu pritiska koji nameće brzina života u 21. vijeku ili o krupnim društvenim poremećajima poput ratova, globalnog zagrijavanja, uništavanja prirode, virusa, gladi, odsustva demokracije i sl. Dopunjavana je, oblikovana i pomjerana detalj po detalj i tako bi ko zna još koliko da se nije pojavila ideja koja je pogurala realizaciju – “A što ne bismo pitali Ivana Dečaka da nam gostuje”? I evo ga Ivan, pravac iz Virovitice, preko Zagreba u Podgoricu. Hvala je tako mala riječ za ono što bi mu željeli reći.’’ – poručio je o pjesmi i suradnji Ilija Pejović, gitarist benda te ujedno autor pjesme.  

 foto | screenshot

Fraza “vodi me daleko odavde” ne predstavlja želju za bijegom iz sredine u kojoj živimo, praćenu iluzijom da je negdje drugdje “trava zelenija”. Ona poziva na bijeg iz kolektivnog stanja svijesti koje je ovu divnu planetu učinilo nepouzdanim mjestom za život, kažu iz Neona. Iako u njihovim ranijim, a i budućim radovima dominiraju teme drugačijeg karaktera, ovim angažiranim tekstom htjeli su pokazati da glazba ponekad ima zadatak da opominje i potiče na promišljanje.

‘’Dečke iz Neona upoznao sam na našem nastupu za vrijeme dana grada Podgorice kada su nastupili prije nas, to je bilo prije neke tri ili četiri godine. Odmah mi se svidjela njihova energija kojom su me zapravo podsjetili na energiju s naših početaka, jako zagrijani za glazbu, za upoznavanje s ljudima, energični na pozornici, nekako sam vidio nas u mladim danima. Kad je stigao poziv i kad su mi poslali pjesmu, pogotovo iz razloga jer Crna Gora nema jako puno autorskih bendova, htio sam podržati njihovu viziju i njihovu pjesmu.

Foto credit | Nebojša Petković

Pjesma je aktualna i da tako kažem nažalost, bit će aktualna uvijek jer uvijek su nekakva previranja pogotovo u ovom dijelu Europe gdje mi živimo i uvijek se nešto kuha, na prostoru bivše Jugoslavije, ali imamo prilike svjedočiti i činjenici da se i u 2022. događaju grozne stvari na području Europe tako da podržavam pjesmu apsolutno.’’ – o suradnji je poručio Ivan Dečak.

Video produkciju i ovog su puta povjerili Mediatagu, stalnim suradnicima na nekoliko prethodnih projekata, koji poznaju njihov senzibilitet, a i sami su konzumenti njima bliskih glazbenih pravaca pa je za suradnju dovoljna bila razmjena nekoliko grupnih poruka da zajednički oblikuju vizualni identitet pjesme – slika svijeta u kojem živimo uz neskriveni optimizam da uz malo truda stvari mogu krenuti značajno na bolje.

Foto | screenshot

Foto | screenshot

Glazbu i tekst potpisuje Ilija Pejović (gitarist benda), a aranžman potpisuju svi članovi benda. Snimanje i produkciju radio je Božidar Bole Martinović, a miks i master Goran Antović. Snimano je u studiju Bole i lakovi u Kotoru. Neon su Marko Vukčević (vokal), Ilija Pejović (gitara), Filip Vulanović (bass), Aleksandar Kankaraš (klavijature) i Vido Uskoković (bubanj).

More in pop!mix/news

To Top