Connect with us

POP!MIX

Filmovi u rujnu: Remek-djela snimljena po djelima Stephena Kinga

pop!mix/news

Filmovi u rujnu: Remek-djela snimljena po djelima Stephena Kinga

Filmovi u rujnu: Remek-djela snimljena po djelima Stephena Kinga

Filmovi povodom rođendana Stephena Kinga

 

Dvadeset i prvog rujna obilježavamo 75. rođendan Stephena Kinga, kralja horora i jednog od najprodavanijih pisaca našega doba. Mnoge su njegove knjige ekranizirane. Neke od tih filmova pogledajte na programu TV1000 Balkan na njegov rođendan.

 

Magla, 2007.

Gradić u planinama. Odmah po prestanku oluje, što je česta pojava u tom kraju, stanovnici primjećuju neobičnu, gustu maglu koja se polagano spušta s planina.

Građani se zaključavaju u trgovinu u očekivanju moguće opasnosti te kroz prozore promatraju sve gušću maglu. Vidljivost se dramatično smanjuje, dok se tlo pod zgradom počinje tresti. Neki odlaze iz trgovine i zauvijek nestaju u magli.

King se istinski preplašio filmskom adaptacijom svoje priče. Također, bio je zadovoljan završetkom, idejom redatelja Franka Darabonta, koji se odrekao svojeg redateljskog honorara da bi studio pristao na njegov završetak.

Ostani uz mene, 1986.

Suprotno raširenom mišljenju, King ne piše samo horore, nego i dramske priče. Zahvaljujući trudu majstora romantične komedije Roba Reinera, njegova polubiografska novela „Tijelo“ prerasla je u zanimljiv film.

Glavni su likovi četvorica dječaka koje veže čvrsto prijateljstvo. Povezuje ih strast prema pustolovinama i svemu što bi ih pretvorilo u odrasle i samostalne mladiće. Nakon što čuju da je u gradu nestao dječak kojeg je navodno udario vlak, formiraju odvažan tim i kreću u potragu za njim.

Nakon što je Reiner prikazao film Stephenu Kingu, pisac je priznao da je to najbolja filmska ekranizacija njegovih djela. U drugim Kingovim knjigama pojavljuju se brojni likovi iz ovog filma.

Dolores Claiborne, 1995.

U gradiću na otoku, najbogatija žena pada niz stepenice svoje palače i umire. Detektiv koji vodi istragu okrivljava njezinu sluškinju Dolores Claiborne za ubojstvo. Smatra da je prije više godina ubila i svojeg supruga alkoholičara.

Doloresina kći Selena uspješna je novinarka u New Yorku. Vraća se kući poslije 15 godina. Podvojenog je mišljenja: ne zna je li njezina majka nedužna ili kriva. Ali Dolores, koja je oduvijek bila jaka osoba, iznenada svojoj kćeri otkriva istinu o njezinu ocu, njegovoj smrti i njihovom životu. Selenin se život okreće naglavačke.

Dok je radio na ovom romanu, Stephen King imao je na umu za glavni lik glumicu Kathy Bates, koja je poslije i odglumila Dolores Claiborne. Ovaj pravi Kingov klasik privući će sve one koji vole neočekivane završetke i znaju da se obiteljske tajne prije ili kasnije moraju otkriti.

Ove i druge filmove pogledajte u rujnu na programu TV1000 Balkan!

More in pop!mix/news

To Top