Connect with us

POP!MIX

Ana Rucner priprema festival “Ana u Gradu” kojim najavljuje početak ljeta

pop!mix/news

Ana Rucner priprema festival “Ana u Gradu” kojim najavljuje početak ljeta

Foto: Frano Ožbolt

Ana Rucner priprema festival “Ana u Gradu” kojim najavljuje početak ljeta

Uz iščekivani tradicionalni koncert „Pozdrav ljetu“ na kojem naša najpoznatija violončelistica Ana Rucner u svitanje, uz brojne Dubrovčane i goste grada Dubrovnika, dočekuje prvi dan ljeta i obilježava Svjetski dan glazbe, ovogodišnji program festivala „Ana u Gradu“ donosi niz programskih iznenađenja. Tako će festival u petak, 18. lipnja u dubrovačkom klubu Lazareti s početkom u 20h, otvoriti zajednički koncert Ane Rucner, Vlade Kalembera i bubnjara Marka Duvnjaka u postavi Kalember/Rucner/Duvnjak Trija – novog glazbenog projekta talentirane Ane.

Foto: Frano Ožbolt

Repertoar koji je Ana Rucner za ovu postavu osmislila progovara svim generacijama publike i najrazličitijim glazbenim ukusima. Tako će publika u unplugged varijanti moći čuti sve one velike hitove Kalembera i Srebrnih krila – ‘O Ana’, ‘Nek živi ljubav’, ‘Vino na usnama’ i mnoge druge. U drugom dijelu koncerta, vodstvo preuzima Ana Rucner, koja je za publiku pripremila koncertni dio uz Marka Duvnjaka na bubnjevima i uz trubu, a koji obuhvaća sjajne obrade svjetskih uspješnica, glazbenih filmskih tema iz blockbustera, ali i poznatih klasičnih skladbi u Aninim crossover izvedbama. U ovom dijelu programa, svi fanovi Ane Rucner mogu uživati u žešćem zvuku uz hitove poput filmskih tema iz filmova ‘Pirati s Kariba’, ‘Mombase’, ‘Igre prijestolja’ i sl. te uz crossover klasike poput rock verzije Destiny, iz Beethovenove 5. Simfonije, Vivaldijevog Storma, Ode radosti i drugih dinamičnih i bezvremenskih skladbi. Konačno, treći dio koncerta, oduševit će publiku uz obrade romskih i etno skladbi, ritmove čardaša i plesnih, tradicionalnih skladbi uz ‘Čaje šukarije’, ‘Jovano, Jovanke’ i drugih iznenađenja.

Tijekom drugog festivalskog dana, u subotu, 19. lipnja, posjetitelje festivala očekuje svečana promocija zbirka priča za djecu Dragutina Rucnera (1910. – 1996.) „Djedove priče unucima“, inače djeda Ane Rucner i poznatog ornitologa, koja će se održati u Kneževom dvoru s početkom u 20 h. Knjiga koju je dugo pripremala čelistica Snježana Rucner, Anina majka, objavljena je prošle godine u nakladi Hrvatske kulturne zaklade i Hrvatskoga slova, a ilustrirana je divnim ilustracijama, slikama i crtežima Ivana Antolčića (1928.-2019.), hrvatskog kipara, grafičara i ilustratora. U sklopu promocije, svoj će zajednički mini-koncert održati Ana i njezini roditelji, Snježana i Dragan Rucner.

 

Festival će završiti spektakularnim ranojutarnjim koncertom „Pozdrav ljetu“, kojeg naša vrsna violončelistica Ana Rucner tradicionalno upućuje iz amfiteatra Excelsa nekretnina na Srđu na prvi dan ljeta, 21.6., u 5 sati ujutro,  a osim u prekrasnim zvukovima Aninog violončela,  gitare Ivana Raiča i mandoline Maria Markovine, posjetitelji će ove godine uživati i u poeziji koju će čitati naš glumac Vedran Mlikota. Od ovogodišnjih sadržaja festivala „Ana u Gradu“, uz koncert „Pozdrav ljetu“ i promociju knjige „Djedove priče unucima“ koji su besplatni za sve posjetitelje, za koncert Kalember/Rucner/Duvnjak Tria, koji će se održati u klubu Lazareti, u prodaju su puštene ulaznice koje se mogu kupiti u sustavu Eventim ( https://www.eventim.hr/hr/ulaznice/kalember-rucner-duvnjak-trio-dubrovnik-lazareti-club-563707/event.html ) i na dan koncerta, na blagajni kluba Lazareti.

 

“Izuzetno sam ponosna i sretna što ću i ove godine održati svoj festival “Ana u Gradu”, 11-i po redu. Divno je što će mi se druge večeri festivala pridružiti moji roditelji, s kojima ću održati mini koncert uz promociju knjige “Djedove priče unucima”, koja za mene ima veliku vrijednost jer je te divne priče za nas unuke napisao moj pokojni djed Dragutin Rucner. Posebno me veseli koncert Tria sa dva sjajna glazbenika, Vladom Kalemberom i Markom Duvnjakom kojim otvaram festival, a čiji će program ljudima probuditi onu lijepu nostalgiju te vjerujem da će im unijeti jednu novu radost i energiju. Zahvaljujem Gradu Dubrovniku i svim Dubrovkinjama i Dubrovčanima na podršci svih ovih godina. Umjetnost je ta koja je oduvijek spajala ljude i činila ih sretnijima. Vidimo se u Gradu!”- izjavila je Ana.

 

Svake godine festival „Ana u Gradu“ podržava i potrebite pojedince, mlade glazbenike ili određene institucije u Dubrovniku. Ove godine Ana Rucner odlučila je stati iza maturantice, talentirane violinistice i svoje imenjakinje Ane Vidojević koja ove godine završava Umjetničku školu Luke Sorkočevića Dubrovnik, u klasi profesorice Anis Končić. Mladu će umjetnicu podržati kupnjom gudala i potrebne opreme za violinu, koja joj je potrebna za daljnje glazbeno školovanje.

11. festival „Ana u Gradu“ već tradicionalno podržavaju festivalski partneri Grad Dubrovnik, Turistička zajednica Grada Dubrovnik, Turistička zajednica Dubrovačko-neretvanske županije, te Županija Dubrovačko-neretvanska. Novost ovogodišnjeg Festivala je novo partnerstvo između Ane Rucner i prestižne hrvatske hotelske grupacije Adriatic Luxury Hotels (ALH) koja je ove godine postala jedan od značajnih  partnera ovog jedinstvenog i ključnog kulturno-umjetničkog festivala u Dubrovniku.

More in pop!mix/news

To Top