Connect with us

POP!MIX

Ovacije Josipi Lisac na tradicionalnom koncertu u čast Karlu Metikošu

pop!mix/izvještaji

Ovacije Josipi Lisac na tradicionalnom koncertu u čast Karlu Metikošu

foto: Nikola Knežević

Ovacije Josipi Lisac na tradicionalnom koncertu u čast Karlu Metikošu

Sretnici koji su jučer uspjeli doći do svojih ulaznica za tradicionalni koncert Josipe Lisac u čast Karlu Metikošu, ponovo su mogli uživati u njenim glazbenim klasicima. Po prvi put nastupila je u zagrebačkoj Laubi, a kako je sama naglasila taj izložbeni prostor zahtijevao je i posebno uređenje pa su se na zidovima mogle vidjeti i slike istaknutih domaćih slikara, ali i Saše Šekoranje, Josipinog dugogodišnjeg suradnika koji je bio i u publici kao i mnogi njeni suradnici i prijatelji.

S neobičnim crnim šeširom dizajnerice Staše Čimbuk i u dugoj haljini-odijelu dizajnera Alena Hranitelja te torbicom u ruci, Josipa je započela koncert recitirajući pjesmu “Da li sam ti rekla da te volim” koju je nastavila pjevati a cappella. U pratnji vrhunskih glazbenika, Josipa Graha, Borne Šercara, Davora Črnigoja i Tonija Starešinića, otpjevala je pjesme koje je snimila i na nedavno objavljenom Blu-rayu i CD-u „Josipa Lisac from Croatia Records Studio“. Svaki od njih imao je svoj zvjezdani trenutak u odabranom repertoaru; tako nas je Davor Črnigoj sjajnom solažom na bas gitari uveo u pjesmu „Dok razmišljam o nama“, Josip Grah na harmonici oduševio je u pjesmi „Gdje Dunav ljubi nebo“, Toni Starešinić na klavijaturama u pjesmi „Tebi putujem“, a Borna Šercar na bubnjevima u pjesmi „Hir, hir, hir“.

Ležerni smooth ritam dominirao je cijelim koncertom pa iako je publika gotovo opčinjeno pratila Josipu, pjesme „Hir, hir, hir“ i „Danas sam luda“ mnoge su navele na ples. Za kraj ostavila je pjesmu „Magla“, a za svoju savršenu interpretaciju Josipa je zaslužila ovacije. Nakon dugotrajnog pljeska otpjevala je pjesmu „Ispočetka“ koja figurativno iznova najavljuje neki novi početak i novi koncert.

“Tehnički, fizički i duhovno sam s vama, ta aura koja je iznad vas, ta energija koju mi dajete, to je ono na čemu sam vam jako zahvalna. Zahvalna za vjernost koju mi pružate sve ove godine, ali i ja sam vjerna svojoj diskografskoj kući od svog prvog albuma pa do danas. Snimila sam Blu-ray, ali nemam ga gdje gledati pa ćemo napraviti jedan žur gdje ćemo ga svi s užitkom pogledati”, našalila se Josipa.

O najnovijem Josipinom izdanju Aleksandar Dragaš za Jutarnji list je napisao: “Osim što se uz spomenute glazbenike više nego ikada ranije otisnula u jazz, posrijedi su posve intimni uvidi u njezino bogato pjevačko iskustvo i sposobnost da iznova bude drugačija od drugih, pa ako treba i od same sebe, a da pritom uvijek ostane svoja, jedinstvena i prepoznatljiva. Praktički sve skladbe nastale su nakon tek nekoliko proba. To je Starešiniću, Šercaru, Grahu i Črnigoju dalo prostora za improvizacije, a Josipi da se s novim entuzijazmom i bez “sigurnosne mreže” upusti u još jedno preoblikovanje skladbi s kojima je postala to što jest. Uvijek sklona mijenama, nepoznatome, nekonformističkom, unikatnom, neponovljivom. /…/ A ovaj kritičar može samo konstatirati da teško može bolje od ovoga kad su posrijedi bilo stare, bilo nove izvedbe pjesama naše čudesne pop-dive uz koje odrastaju generacije njezinih poklonika.”

More in pop!mix/izvještaji

To Top