Connect with us

POP!MIX

Zajednički koncert svjetskih glazbenika: Matija Dedić, Manu Katche i Romulo Duarte

pop!mix/najave

Zajednički koncert svjetskih glazbenika: Matija Dedić, Manu Katche i Romulo Duarte

Matija Dedić na klaviru, Romulo Duarte na kontrabasu i Manu Katché na bubnjevima – svjetski su glazbenici koji će zajedno nastupiti u subotu, 13. travnja u zagrebačkom Studentskom centru.

Ovim koncertom u sklopu Musicology Barcaffe Sessionsa Matija Dedić će proslaviti 25 godina umjetničkog stvaralaštva, ali i najaviti dugoočekivani ZG Jazz Festival pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.

Slavljenički koncert bit će prilika da Matija Dedić i Manu Katché predstave novi album snimljen u srpnju prošle godine u Parizu. 

“Album izlazi za Alliance Records iz NY i to je moje peto izdanje za strano tržište. Radi se o pretežno novim autorskim kompozicijama koje su po prvi puta stilski drukčije od prethodnih uradaka i nisu toliko contemporary jazz. Vjerujem da je dobar dio moje publike duže vrijeme i očekivao takav album od mene. Moglo bi se reći, ovo sam novi ja. Radi se o manje zahtjevnoj glazbi koja bi, nadam se, trebala bila prihvatljivija i široj publici – više groove plus neka vokalna gostovanja. Ideja vodilja nije mi bila da projekt bude komercijalan s obzirom da to nije moja suština i nemam nikakvu potrebu za time i zato sam se odlučio stupiti u kontakt s Manuom preko mojih prijatelja i njegovih dugogodišnjih suradnika iz organizacije Musicology Barcaffe Sessions. Inače, Manua poznajem iz davnih dana dok smo zajedno surađivali na albumu Zlatana Stipišića Gibonija. Manu u javnosti nije prepoznat samo preko impresivnog sudjelovanja na kultnim albumima komercijalnih izvođača poput Stinga, Petera Gabriela, Simple Mindsa, Tracy Chapman; nego dugi niz godina surađuje s velikim ikonama jazz glazbe poput Jana Grabareka, Tomasza Stankoa, Michela Petruccianijaa i radi svoje albume i glazbu za etiketu ECM koja mi je vrlo bliska i pod čijim sam utjecajem od mladih dana. Upravo ti njegovi radovi, nakon detaljnijeg proučavanja, oblikovali su jasan izbor bubnjara za moj novi projekt. Manu je izvukao iz mene potpuno novi pristup sviranju i upravo je to označilo ostvarenje moje želje i težnje. Presretan sam što je, osim na radu na mom albumu, pristao i na live koncerte u Zagrebu i Beogradu te se nadam da će s vremenom koncerata biti i više; ako mu njegove obaveze to budu dozvoljavale, s obzirom da se radi o bubnjaru koji je jedno od vodećih svjetskih bubnjarskih imena i svojevrsna legenda,” objasnio je Matija Dedić. 

Zajedničkom koncertu jednako se veseli i Manu Katché: “Jako sam zadovoljan snimljenim materijalom i sretan što sam dio tima koji je stvorio ovu duboku i profinjenu glazbu. ”

Najava zajedničkog koncerta glazbenika čija imena izazivaju poštovanje, a dosadašnje glazbeno stvaralaštvo divljenje, izazvala je veliki interes publike. Ulaznice su dostupne u sustavu ulaznice.hr.

More in pop!mix/najave

To Top