Connect with us

POP!MIX

„LP Duo Plays Božičević“ – suradnja moćnog dvojca i svestranog skladatelja

pop!mix/news

„LP Duo Plays Božičević“ – suradnja moćnog dvojca i svestranog skladatelja

LP Duo / Fotografija: Žarko Andrejić

„LP Duo Plays Božičević“ – suradnja moćnog dvojca i svestranog skladatelja

 Moćni klavirski dvojac koji dugi niz godina inspirira ljubitelje klasične glazbe i obogaćuje kulturnu scenu regije, LP Duo, vraća se na scenu s najavom naziva „LP Duo Plays Božičević”, nastalog u suradnji s cijenjenim skladateljem, aranžerom, orguljašem, pijanistom i jazz glazbenikom Ivanom Božičevićem.

Ususret izdanju najpoznatiji klavirski duo naših krajeva otkriva dva vodeća singla: „Sustainable Development” i „Spring Passes, Pt. 1″. Tako je uvid u suradnju LP Dua i skladatelja Ivana Božičevića predstavljen skladbom Skladba „Sustainable Development”, a što još slušatelji mogu očekivati od nadolazećeg albuma glazbenici otkrivaju u „Spring Passes, Pt. 1″ – skladbi inspiriranom čuvenom haiku poezijom velikog japanskog majstora Matsuo Bashôa. Predstavljenim skladbama ujedno je najavljen niz „LP Duo Plays …” posvećen stvaralaštvu skladatelja i prijatelja čiji rad virtuozni dvojac iznimno cijeni te je album „LP Duo Plays Božičević” od danas je dostupan za prednarudžbe.

Oba predstavljena singla, „Sustainable Development” i „Spring Passes, Pt. 1“, mogu se slušati na glazbenim platformama.

Nakon što je Božičević Sonju i Andriju (LP Duo) prvi puta čuo na koncertu 2010. godine, ovi vrsni glazbenici povezali su se na poseban način te je njihova suradnja brzo prerasla u prijateljstvo. Ivan Božićević ističe Sonjino i Andrijino nadahnuto, precizno, a istovremeno senzibilno sviranje puno pokretačke energije, dok LP Duo posebno cijeni Ivanov eklektični način razmišljanja, miješanje žanrova (jazza, popularne i klasične glazbe), a sve pod kapom čarobnom minimalizma.

„Suradnja je uskoro prerasla u prijateljstvo i danas su LP Duo najbolji i najvjerniji izvođači moje glazbe koju su proširili po cijelom svijetu – od Amerike preko cijele Europe do Dalekog Istoka. Ta su djela sada studijski snimljena u izvedbama o kojima skladatelj može samo sanjati”, komentira Božićević, a da je zadovoljstvo obostrano potvrđuje i LP Duo izjavom: „Ivan Božičević jedan je od samo nekoliko skladatelja s kojima smo ostvarili blisku profesionalnu suradnju, ali i prijateljstvo za cijeli život. Upravo se kroz ovu Beograd-Split relaciju izmiješao kako naš glazbeni jezik tako i jezik kojim govorimo i pišemo stoga nije slučajno što ovo izdanje potpisuje Universal Music Hrvatska u dogovoru s našim matičnim izdavačem Universal Music.”

**

Prijatelji glazbenici prva dva službeno predstavljena zajednička singla opisuju:

‘Sustainable Development‘ sa svojim specifičnim izlomljenim ritmom predstavlja svojevrsni balkanski minimalizam ujedinjenih naroda i narodnosti koji su doživjeli sve, samo ne (niti će) održivi razvoj. Ovdje osjećamo susret Božičevića i Stevea Reicha koji zajedno lutaju ulicama Splita, Beograda i New Yorka. Uspravno, uzbudljivo, energično! Kad izvodimo ovo djelo, nerijetko se iz publike prolomi spontani ‘Bravo!’ koji uslijedi nakon spektakularnog unisonog završetka s dva klavira“, komentirao je LP Duo, a čini se kako će takve reakcije biti prigodne i za cijeli „LP Duo Plays Božičević” album. Autor Božičević dodatno opisuje detalje sklade: „’Sustainable Development’ (2010/2016) gradi se ponavljanjem nekoliko kratkih motiva. Varijacije i razvoj motiva u tradicionalnom smislu praktički ne postoje. Sami se motivi, međutim, stalno premještaju, miješaju i razmjenjuju između glazbenika, sve dok se ne dosegne maksimalna razina ‘održivog razvoja’.”

„Sustainable Development” slušajte OVDJE: lpduo.lnk.to/SustainableDevelopment

LP Duo – Ivan Božičević: Sustainable Development (Live at Kaleidoskop Kulture 2020)

https://youtu.be/HOcJC6YA4v8

„’Spring Passes‘ je emocija u najčišćem obliku. Dirljivo, usplahireno i hrabro! Dozvoliti sebi nježnost i krhkost, odlika je hrabrih i zrelih i to posebno u vremenu današnjeg vrijednosnog sustava koji propagira baš sve suprotno – hladnu distancu bez emocija. U ovoj skladbi i izvedbi, dogodio se onaj „zen” trenutak, kada vam se čini kao da se slika zamrznula, a iznutra sve bukti, kao kada promatramo prirodu koja je samo naizgled nepomična. Nakon ovog iskustva život više nije kao prije jer nas je glazba odvela na neko novo mjesto“, otkrili su Sonja i Andrija (LP Duo), a Božićević dodao: „Prvi dio kojeg čujemo (Adagio dolente) zamišljen je sa „zen” namjerama: izvođači bi trebali biti veoma slobodni i izražajni, ne ostavljajući dojam de žele biti slobodni i izražajni. Tempo treba teći, ali glazba treba zvučati kao da je vrijeme zaustavljeno. Ukupni efekt, uključujući i drugi dio, trebao bi rezultirati suspenzijom vremena što će biti ostvareno pomoću hipnotičkog minimalističkog pogona”, objasnio je Božičević.

„Spring Passes, Pt. 1″ slušajte OVDJE: lpduo.lnk.to/SpringPassesPt1

„Sustainable Development” i „Spring Passes, Pt. 1″ samo su uvertira za nevjerojatno glazbeno iskustvo koje donosi izdanje „LP Duo Plays Božičević”, za koje se vjeruje da će očarati i zadovoljiti istančan ukus ljubitelja moderne klasične glazbe.

Ivan Božičević je skladatelj, orguljaš, pijanist, aranžer i jazz glazbenik koji predaje kompoziciju na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Njegov stvaralački opus obuhvaća pet simfonijskih djela, razna orkestralna, komorna, zborska i solo djela, kao i brojne elektroničke skladbe. Upravo njegov interes za različite žanrove (barokna, elektronička, jazz i world glazba) i želja za istraživanjem mogućnosti dubljih međusobnih stilskih prožimanja privukli su Sonju Lončar i Andriju Pavlovića (LP Duo) da ostvare značajnu suradnju s njim.

 

Sustainable Development” i „Spring Passes, Pt. 1” mogu se slušati putem digitalnih glazbenih servisa, izlazak albuma očekuje se 19. studenog, a prednaručiti se može: lpduo.lnk.to/PlaysBozicevicPreorder

„LP DUO PLAYS” playlistu slušajte OVDJE.

More in pop!mix/news

To Top