Connect with us

POP!MIX

Zdenka Kovačiček predstavila novu pjesmu i najavila izlazak novog albuma

pop!mix/scena

Zdenka Kovačiček predstavila novu pjesmu i najavila izlazak novog albuma

 ”Frku” znate, to je pjesma koja govori o stvarima koje se ne čine posebno ugodnima za razgovor pa stoga često i sama zabavna glazba zazire od njih. Međutim, ne i Zdenka Kovačiček, žena velike karijere i moćnog glasa, zaštitni znak naše glazbene scene, ona koja se provjereno ne boji budućnosti ni provokativnog sadržaja. Od prve Frke snimane 1981. godine pa do verzije koju su u novim aranžmanima oživjeli Nipplepeople i sve do ”Jutarnje Frke” prošlo je puno toga, ali avangardni i pomaknut gard i zvuk stoje i dalje. Zanimljiva je činjenica da je Zdenka s ”Frkom” nastupila na Zagrebačkom festivalu te da se tekst pjesme koji je za to doba bio provokativan i kontroverzan morao prilagođavati mainstream publici jer Zdenka je uvijek bila dva koraka ispred svog vremena. Između tog nastupa i ponovnog nastupanja na ZF-u prošlo je punih 19 godina, a na svom sljedećem nastupu u sklopu festivala Zdenka se predstavila pjesmom ”Vrati se u moje dane”  koja je obilježila uspješnu njenu suradnju s tekstopiscem i autorom Markom Tomasovićem. Njihova kombinacija bila je dobitna pa je prema glasovima publike ‘Vrati se u moje dane’ nagrađena Grand Prix nagradom.

Od pobjede do novog nastupa na Zagrebačkom festivalu proći će još jednom 19 godina!!! Marko i Zdenka ponovno su tim te zajedno u siječnju 2019. – Marko kao autor, a Zdenka kako glas – s novom pjesmom ”Jutarnja frka” idu na 66. po redu festival koji će se održati u 25. siječnja 2019. , a koji je još sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća krenuo ispunjavati program Televizije Zagreb. Drugim riječima, kada je Zdenka bila djevojčica i kada je sanjala o tome kako će postati pjevačica gledala je na televiziji snimku raskošnih prezentacija zabavnih festivalskih pjesama koje su snimane u tadašnjoj dvorani Istra, na mjestu današnjeg kazališta ZKM.

“Nakon što smo snimili pjesmu ”Jutarnja Frka” odlučili smo da idemo raditi novi album. Shvatila sam da više nema smisla donositi odluke o tome kako prestajem pjevati – to sam već rekla nekoliko puta, ali čim mi se ponudi neki novi, zanimljivi projekt oduševim se i prihvatim”, rekla nam je Zdenka

A, razloga za ne odustajanje ima dosta i svi su vezani za lijepe događaje iz 2017. i 2018. godine koji su dodatno začinili Zdenkinu i ovako vrlo  plodnu karijeru. Ne samo da je njen prvi album ”Zdenka Kovačiček” iz ’78. godine postao jedan od najtraženijih na svjetskom tržištu vinyla tako je ove godine u primila nagradu ”Večernjakova ruža’za glazbenicu godine, potom nagradu ”Fender” za životno djelo, nominaciju Hrvatskog glumišta za ulogu Elle Fitzgerald u predstavi ”Ella i Marilyn”. U studenom 2017. godine Zdenki je uručena nagrada ELLE STYLE AWARDS za životno djelo, a uz sve to posebno joj, kao što bi to bilo i svakoj ženi koja voli lijepe stvari, zadovoljstvo predstavlja činjenica da je pjesma ”Elektra” u veličanstvenom Grand Palaisu u Parizu zatvorila reviju velikog Karla Lagerfelda za Chanel.

Uz sve to, u kazalištu Komedija obilježila je 50. rođendan pjevačke karijere predstavom „Priča o Janis“, a potom je tom zlatnom jubileju pridružila još jedno desetljeće kvalitetne zabavne glazbe. Prošle je godine u ovo vrijeme u društvu eminentnih kolega svih generacija plesala ”dijamantni pir” u Lisinskom.

Zdenka Kovačiček definitivno je jedna od najznačajnijih osoba u svijetu glazbenih priča na ovim područjima, a s vremenom je stekla epitet „žene za sva vremena“ po pjesmi koja joj je obilježila karijeru. No možda je prerano za zaključke da je upravo riječ o toj pjesmi. Možda je to ipak „Frka“, a „Jutarnja frka“ to uvjerljivo sugerira.

”Jutarnja frka” dobila je i video kojeg potpisuje Irena Ščurić. Glazbu i tekst potpisuje Marko Tomasović. Za aranžmane pobrinuo se Hrvoje Grčević. A, sve zajedno odvija se pod okriljem Dancing Bear. 

More in pop!mix/scena

To Top