Connect with us

POP!MIX

Od sada u legendarnim Oliverovim koncertima možete uživati svaki dan

pop!mix/news

Od sada u legendarnim Oliverovim koncertima možete uživati svaki dan

Fotografije: Croatia Records

Od sada u legendarnim Oliverovim koncertima možete uživati svaki dan

Prije dvije godine napustio nas je velikan hrvatske glazbe Oliver Dragojević, no njegov duh i pjesme živjet će i dalje.

Rođen je 7. prosinca 1947. godine, a svoju karijeru započeo je usnom harmonikom, svojim prvim instrumentom s 5 godina. Od tada do danas prošlo je više od 5o godina, a Oliverovo stvaralaštvo danas je iznimno cijenjeno. Poput Miljenka Smoje koji je svojim Malim i Velim mistom u televizijskom smislu proslavio Dalmaciju i Split, Oliver Dragojević u glazbenom je smislu na najoriginalniji način publici približio senzibilitet dalmatinske, ali i mediteranske glazbe – njih dvojicu spojila je pjesma ČA JE ŽIVOT VENGO FANTAŽIJA. Godine 2018. Oliver je tim riječima zahvalio je publici na dobivenom PORINU ZA ŽIVOTNO DJELO u Splitu i rasplakao cijelu Hrvatsku. Njegova publika tuguje dan-danas zbog odlaska glazbene legende.

“Oliver je bio laureat prve dodjele Hrvatske diskografske nagrade Porin 1994. godine koja je velikim dijelom prošla u znaku njegove izvedbe Gibonnijeve skladbe Cesarica kojom je Oliver potvrdio da će poput
“starog morskog vuka” preživjeti sve povijesne turbulencije i da neće ostati zapamćen kao pjevač jednog vremena koje je prošlo, nego da će njegov glazbeni izričaj potrajati i zauvijek ostati aktualan i među mlađim generacijama. Oliver je surađujući sa sjajnim autorima, izdvojit ćemo Zdenka Runjića, Momčila Popadića, Gibonnija i Jakšu
Fiamenga, iza sebe ostavio brojne bezvremenske pjesme. Samo pismu duša jubi glasi stih njegove pjesme Poeta – on, pjesma i publika. Oliver je “kozmički Dalmatinac”. Njegove nam se pjesme tako elegantno uvuku u uho ili srce i učine nas dijelom njegovog kozmosa pa postajemo povezani s emocijom autora. Upravo tu leži Oliverova tajna i njegova najveća moć.” piše u knjižnici izdanja Domagoj Šiljeg.

Njegovi koncerti bili su jedinstven doživljaj glazbe. Put od prvog koncerta OLIVER U HNK IZ 1989. GODINE koji je sada i po prvi put dostupan na CD-u, preko izdanja OLIVER U LISINSKOM IZ 1996. i OLIVER U ARENI IZ 2001. pokazuje srastanje glazbenika i pjesme s publikom. BOX SET OLIVER LIVE – ORIGINAL ALBUM COLLECTION sadrži tri dvostruka Oliverova live albuma koja će obradovati sve ljubitelje ovog glazbenog velikana koji je u jednom intervjuu izjavio da bolje pjeva nego što govori. 

“Voljeli bismo svi, danas kad ga nema, da nam i govori, samo da je tu. No, njegovi albumi i pjesme ostaju. Live izvedbe pjesama poput Oprosti mi, pape, Skalinada, Što to bješe ljubav, Picaferaj, Moj lipi anđele,
Lijepa bez duše, ali i mnoge druge, očarat će vas kao i prvi put kad ste ih čuli – ne bojte se zaplakati. Oliver nas je napustio 29. srpnja 2018. godine, ali uspomena na njega živjet će vječno kao i njegove pjesme koje su mu otvorile vrata raja. I za kraj, ‘ovo je naša pisma jer ništa nas ne dili’.” piše Šiljeg na kraju teksta posvećenom Oliveru. 

BOX SET OLIVER LIVE – ORIGINAL ALBUM COLLECTION možete kupiti po cijeni od 99 KUNA na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa i u njihovom WEBSHOPU.

Fotografije: Croatia Records

More in pop!mix/news

To Top