Connect with us

POP!MIX

Dvojica vrsnih violinista, Anđelko i Martin Krpan, objavili album “Lorenzo & Simione”

pop!mix/news

Dvojica vrsnih violinista, Anđelko i Martin Krpan, objavili album “Lorenzo & Simione”

Otac i sin, Anđelko Krpan i Martin Krpan, prvi se puta predstavljaju ljubiteljima klasične glazbe na jednom diskografskom izdanju koje je pod nazivom “Lorenzo & Simione” objavljeno u nakladi Croatia Recordsa. Uz podnaslov “Hrvatska glazba za dvije violine”, na CD-u se nalaze 24 skladbe hrvatskih skladatelja 20. stoljećaBorisa Papandopula, Miroslava Šlika, Anđelka Klobučara, Mladena Pozajića i Nenada Firšta. Lorenzo i Simione imena su violina na kojima svira ovaj vrsni violinistički dvojac, a nadjenuo im je njihov graditelj, češki majstor Jan Hus Bursik. Riječ je o novim glazbalima dovršenim godine 2016. U ansamblu dviju violina, toliko krhkom i ogoljenom, u kojem je zajedništvo teže postići nego u velikom sastavu, svaki je uzdah bitan, svaka gesta može biti snažna poveznica, ali i element rasapa. Ovaj put, uz uobičajenu usklađenost dvojice glazbenika koji zajedno muziciraju, zajedništvu se teži na više razina – violinama istog majstora i sviračima iz iste obitelji. Dvije violine neobičan su komorni sastav koji na koncertnim podijima rijetko možemo čuti.

Najranije djelo na CD-u je ono Mladena Pozajića nastalo 1929. godine, a posljednje u kronološkom nizu je djelo Anđelka Klobučara iz 2004. Zanimljivo je da je za nastanak dviju skladbi snimljenih na izdanju zaslužan Pozajićev nećak Radovan Lorković (sin Pozajićeve sestre, pijanistice Melite Lorković) koji je sa suprugom Edith svirao u violinskom duu i na čiji su poticaj nastala djela Borisa Papandopula (1972.) i Milana Horvata (1992.). Iz godine 1993. potječe skladba “Bi” Nenada Firšta, a svojevrstan je raritet snimka dua Miroslava Šlika, nastala 1935. godine. Svaki od ovih skladatelja u svojoj je skladbi ostvario jedinstven i prepoznatljiv stil, šireći zvučni i izražajni prostor dviju violina, obogaćujući ne samo hrvatsku nego i svjetsku literaturu za taj osebujan sastav.

Anđelko Krpan cijenjeni je glazbenik i dobitnik mnogobrojnih nagrada među kojima se ističu Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića, nagrada Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika za iznimne umjetničke dosege te Porin. Martin Krpan (Zagreb, 1995.) diplomirao je violinu 2018. godine u razredu Leonida Sorokowa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Tijekom školovanja osvojio je niz nagrada, a najzvučnija je 3. nagrada na hrvatskom državnom natjecanju Papandopulo u kategoriji komornih sastava za što mu je dodijeljena i Dekanova nagrada. Godinu dana kasnije na istom je natjecanju osvojio 2. nagradu u kategoriji violine. U sezoni 2016.- 2017. je kao koncertni majstor Orkestra leipziške akademije izveo Mozartovu operu Don Giovanni, a u sljedećoj sezoni je nastupio u leipziškom Gewandhausu izvodeći djela Blachera, Reineckea i Čajkovskog. Od 2018. godine djeluje kao prvi violinist Zagrebačkog kvarteta.

Album “Lorenzo & Simione” snimljen je u crkvi Majke Božje od sedam žalosti u Kostanjevcu (Žumberak), 16. i 17. rujna 2017. Ton majstor je Krešimir Petar Pustički, tekst u knjižici potpisuje Gordana Krpan, dok je likovno oblikovanje uz fotografije Paule Ropoš napravila Marijana Ćurčić Baldani.

More in pop!mix/news

To Top