Connect with us

POP!MIX

Reizdanje albuma Buđenje grupe Parni valjak novi je broj jedan

pop!mix/news

Reizdanje albuma Buđenje grupe Parni valjak novi je broj jedan

Parni valjak, Buđenje (remaster 2022) (Croatia Records)

Reizdanje albuma Buđenje grupe Parni valjak novi je broj jedan

Remasterirano izdanje albuma Buđenje (Croatia Records) grupe Parni valjak novi je broj jedan Top-liste prodaje domaćih albuma. Time je postao 20. album koji je tijekom 2022. godine došao na vrh najprodavanijih domaćih albuma, i šesti album koji je došao na broj jedan u tjednu izlaska u tekućoj godini.

Grupa Riblja čorba s izdanjem Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju (Croatia Records) ovoga tjedna popeo se za jednu poziciju i nalazi se na broju dva, dok je na trećoj poziciji Odbrana i poslednji dani (Croatia Records) sastava Idoli. Prošlotjedni broj jedan, Treći svijet (remaster 2021.) (Croatia Records) benda Haustor pao je na četvrtu poziciju, a petim mjestom na listu su se vratili Teofilovići s nosačem zvuka Elementi (Croatia Records).

Tjedna top-lista prodaje Hrvatske diskografske udruge nastaje na osnovu kompiliranja podataka sa 164 prodajna mjesta iz Hrvatske i internetskih trgovina diskografskih kuća. Ovotjedna lista donosi plasman najprodavanijih albuma na osnovi rezultata u tjednu od 22. kolovoza do 28. kolovoza, a možete je pronaći na stranici top-lista.hr.

U odnosu na prethodni tjedan, ovotjedna lista ubilježila je 12 promjena, od čega su dva nova ulaza.

Najviši novi ulaz (broj jedan) ostvario je bend Parni valjak sa studijskim izdanjem Buđenje (Croatia Records), originalno objavljenim 1993. godine. Radi se o trinaestom albumu sastava Parni valjak, koji je ove godine po prvi puta objavljen na vinilnim pločama. Na nosaču Buđenje se nalazi deset pjesama, od kojih su najveći uspjeh postigli singlovi Sve još miriše na nju, Dođi, Ivana, Ljubavna Molitva, a 1995. Parni valjak osvojio je nagradu Porin u šest kategorija.

Na remasteriranju pjesama radio je gitarist grupe Marijan Brkić Brk, dok je omot uradio Andrej Bartulović po uzoru na originalnu verziju omota autora Nenada Voriha.

Drugi ovotjedni novi ulaz (broj devet) pripao je još jednom reizdanju. Riječ je o albumu Kiselina (Croatia Records) grupe Pop Mašina, originalno objavljenom 1973. godine.

Premda je objavio samo dva albuma, beogradski bend Pop Mašina svojom kombinacijom hard rocka, jazza, psihodelije i bluesa ostavio je veliki utjecaj na glazbenu scenu svoga vremena. Novi remaster albuma Kiselina objavljen je na 180-gramskom vinilu, a za ovu priliku snimke pjesama su revitalizirane u kultnom studiju Abbey Roads u Londonu.

Album Finally Enough Love (Warner Records/Dancing Bear), kojim je Madonna obilježila povratak u diskografsku kuću Warner, ovotjedni je broj jedan Top-liste prodaje stranih albuma.

Riječ je o remix albumu sa šesnaest izdvojenih pjesama, s kojima se Madonna u 40 godina diskografske karijere našla na broju jedan liste Billboard Dance Club Songs. Tijekom svoje bogate karijere, poznatija i kao Kraljica popa, Madonna se našla na čelu liste Billboard Dance Club Songs s čak 50 pjesama. Njezina 50. pjesma, koja je uspjela doći na vrh, jest I Don’t Search I Find s albuma Madame X (Interscope/Universal Music Hrvatska), njezinog posljednjeg studijskog albuma iz 2019. godine. Hrvatski inozemni broj jedan, izdanje Finally Enough Love Madonne, prošloga tjedna se našao na osmom mjestu liste Billboard 200. Time je Madonna postala prva umjetnica čiji su albumi ušli među deset najprodavanijih američkih albuma u svakom desetljeću od osamdesetih naovamo.

Uz skraćenu verziju sa šesnaest pjesama, Madonna je objavila naslov Finally Enough Love: 50 Number Ones (Warner Records/Dancing Bear), ovotjedni broj četiri na Top-listi prodaje stranih albuma.

Madonna je sedmi izvođač s dva albuma među pet najprodavanijih stranih izdanja u 2022. godini, ali tek prvi solist kojemu je to uspjelo u ovoj kalendarskoj godini. Tijekom prvih devet mjeseci dva albuma u Top 5 imali su bendovi Red Hot Chili Peppers (izvještaji od 9.16. i 30. ožujka, i 13. travnja), Pink Floyd (izvještaj od 26. siječnja i 2. veljače), Fleetwood Mac (izvještaj od 23. ožujka), Arctic Monkeys (izvještaj od 20. travnja), Led Zeppelin (izvještaj od 27. travnja) i Seventeen (izvještaj od 10. kolovoza).

Preostale tri pozicije među pet najprodavanijih stranih albuma ponovno zauzimaju albumi K-pop grupa. Na drugom mjestu nalazi se nosač zvuka Girls (Warner Records/Dancing Bear) ženske grupe Aespa, prošlotjedni broj jedan Enhypen pao je na treću poziciju s albumom Manifesto: Day 1 (BELIFT LAB). Bend BTS zauzima peto mjesto s Proof (BIG HIT ENTERTAINMENT).

More in pop!mix/news

To Top