Connect with us

POP!MIX

“Perspective” kompilacija – presjek aktualnih glazbenih trendova riječke elektroničke scene

pop!mix/news

“Perspective” kompilacija – presjek aktualnih glazbenih trendova riječke elektroničke scene

Foto | Perspective

“Perspective” kompilacija – presjek aktualnih glazbenih trendova riječke elektroničke scene

“Perspective” je nova i prva takva kompilacija u izdanju Dallasa, a okuplja perspektivne autore elektroničke glazbe s riječkog područja i predstavlja trenutni presjek glazbenih trendova lokalne elektroničke scene.

Na (prvom) “Perspective” izdanju radovi su deset autora, a ‘Tiramolu’, prvu snimku s kompilacije potpisuje Riječanka Ana Antonova. Antonova je jedna od najznačajnijih predstavnica novije generacije autora i izvođača elektroničke glazbe s riječkog područja. Širem auditoriju postaje poznata nakon 2015. i pobjede na Illectricity Festival Nucomer DJ natječaju. Dosad je objavljivala svoju glazbu na više izdavačkih kuća: Get Physical, Not Allowed, Dobar House, Dubøka Records, Conceptual Black i THANQ. 2020. je pokrenula vlastiti label Distrikt 051, kao i radijsku emisiju Fader na Radio Roži.

Produkcija elektroničke glazbe, kako u Rijeci, tako i u ostatku Hrvatske pa i čitavoj ex-YU regiji, posljednjih je godina u stalnom porastu. Neovisno o tome je li riječ o techno, house ili bass glazbi, odnosno nekom od njihovih brojnih podžanrova, elektronička scena, na godišnjoj razini, ”izbacuje” najveći broj imena na svjetsko glazbeno tržište.

Foto | Ana Antonova

Riječka elektronička scena, u ovom kontekstu, opet ima posebnu ulogu, baš kao što je to bio slučaj s punkom i novim valom, prije 40-ak godina. Osim što je dala neka, danas kultna glazbena imena, (poput industrial benda Transmisia, početkom 90-ih ili DJ-e poput Ogija, krajem 90-ih), Rijeka danas spada u rijetke gradove koji se mogu podičiti toliko raznovrsnom, a podjednako kvalitetnom generacijom producenata elektroničke glazbe.

“Perspective” kompilacija prva je u planiranoj kolekciji kojom ćemo prezentirati radove predstavnika domaće i regionalne elektroničke scene i trenutne najbolje trendove. Glazbenu selekciju odradio je Arsen Pavešić, kreativni urednik i kolumnist portala Mixmag Adria, a mastering kompilacije potpisuje Matej Zec (GIS studio).

 

More in pop!mix/news

To Top