Connect with us

POP!MIX

“Perspective” kompilacija – presjek aktualnih glazbenih trendova riječke elektroničke scene

pop!mix/news

“Perspective” kompilacija – presjek aktualnih glazbenih trendova riječke elektroničke scene

Foto | Perspective

“Perspective” kompilacija – presjek aktualnih glazbenih trendova riječke elektroničke scene

Nedavno objavljenim singlom ‘Tiramola’ riječke autorice Ane Antonove, najavljena je kompilacija “Perspective – Electronic Music From Rijeka 2021”, pravo takvo izdanje Dallas Recrodsa koje sada predstavljamo u cijelosti.

Radi se o kompilaciji perspektivnih autora elektroničke glazbe s riječkog područja i predstavlja trenutni presjek glazbenih trendova na lokalnoj sceni. Produkcija elektroničke glazbe, kako u Rijeci, tako i u ostatku Hrvatske pa i čitavoj ex-YU regiji, posljednjih je godina u stalnom porastu. Neovisno o tome je li riječ o techno, house ili bass glazbi, odnosno nekom od njihovih brojnih podžanrova, elektronička scena, na godišnjoj razini, ”izbacuje” najveći broj imena na svjetsko glazbeno tržište. Tome u prilog idu i statistički podaci koji kažu da su producenti elektroničke glazbe najproduktivniji među domaćim glazbenim kreativcima, s godišnjim, najvećim brojem glazbenih izdanja.

 

Riječka elektronička scena, u ovom kontekstu, opet ima posebnu ulogu, baš kao što je to bio slučaj s punkom i novim valom, prije 40-ak godina. Osim što je dala neka, danas kultna glazbena imena, (poput industrial benda Transmisia, početkom 90-ih ili DJ-e poput Ogija, krajem 90-ih), Rijeka danas spada u rijetke gradove koji se mogu podičiti toliko raznovrsnom, a podjednako kvalitetnom generacijom producenata elektroničke glazbe. Ideja i cilj kompilacije ”Perspective” upravo je predstavljanje te generacije. Na kompilaciji se, stoga, nalaze djela deset autora novije generacije glazbenika: Ana AntonovaBlank ArtBuccariElement 33Fisherman’s FriendMatt RMysticPhyterResult i Tias, sa svojim interpretacijama glazbenih pravaca kao što su downtempo, deep house, hard techno ili eksperimentalni drum’n’bass.

 

Glazbenu selekciju odradio je Arsen Pavešić, kreativni urednik i kolumnist portala Mixmag Adria, a mastering kompilacije potpisuje Matej Zec (GIS studio).

More in pop!mix/news

To Top