Connect with us

POP!MIX

Otvorena “Izložba pop i rock memorabilija” u Tvornici kulture

pop!mix/news

Otvorena “Izložba pop i rock memorabilija” u Tvornici kulture

foto: Paula Grubiša

Otvorena “Izložba pop i rock memorabilija” u Tvornici kulture

U prostoru Tvornice kulture otvorena je “Izložba pop i rock memorabilija” koja obuhvaća dio predmeta, glazbenih instrumenata, rijetkih rukopisa i fotografija, odjeće, obuće, rijetkih ploča i časopisa, akreditacija, ulaznica i potpisanih plakata iz privatnih kolekcija donatora i posuditelja. Redom su to poznata lica domaće glazbene scene koji su se u velikom broju odazvali jučerašnjem otvorenju. 
Uvodna riječ pripala je organizatoru Draženu Goreti, dugogodišnjem voditelju Tvornice kulture, čija je bila i sama ideja o otvaranju ove izložbe. Nakon njega, riječ je preuzela ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, te Nikša Bratoš koji su podržali izložbu i inicijativu za stalnim postavom muzeja glazbenih memorabilija, što je i glavni cilj ove izložbe koja i nosi predznak MUZEJ U NASTAJANJU.
 
Glavna ideja izložbe je kroz mnoštvo predmeta kao što su instrumenti, rukopisi, ulaznice i plakati prikazati bogatstvo naše pop rock scene. Riječ je o jedinstvenom predstavljanju eksponata hrvatskih glazbenika i  po prvi puta realiziranju jedne takve ideje u Republici Hrvatskoj. Izložba dokazuje da rock’n’roll može pridonijeti i vizualnoj umjetnosti, te da ovakvi i slični eksponati  s punim pravom zaslužuju svoje mjesto u muzeju. Iako je prezentirano preko 500 eksponata, uvijek možemo ustvrditi da možda nedostaje eksponat nekog “velikog imena” ili pak događaja sa domaće rock scene. Namjera je i bila postaviti izložbu koja će potvrditi da je to samo mali postotak onoga što domaća glazbena scena može ponuditi. 
Široki spektar eksponata nastoji publiku upoznati sa specifičnostima pop rock glazbene kulture, predstaviti uistinu neke nikad viđene predmete ili pak nostalgično podsjetiti na vremena iz prošlosti.
 
Tako se na izložbi može vidjeti nikad viđena bilježnica Johnnyja Štulića sa tekstovima Azre iz 1977., prvi bubanj Parafa i Laufera, šešir Josipe Lisac, priprema naslovnice za prvi album Psihomodo Popa koja nije odabrana, 20 gitara glazbenika, te brojni drugi zanimljivi osobni predmeti.
 
Izložba se može pogledati svakodnevno od 01.06. do 15.7.2021. u zagrebačkoj Tvornici Kulture. 
Ulaz je besplatan.
Jer svi mi to zaslužujemo. 

More in pop!mix/news

To Top