Connect with us

POP!MIX

Nova školska godina, novi programi Hrvatske glazbene mladeži

pop!mix/news

Nova školska godina, novi programi Hrvatske glazbene mladeži

foto: PR

Nova školska godina, novi programi Hrvatske glazbene mladeži

Zagreb, 15. rujna 2022. – Novom školskom godinom Hrvatska glazbena mladež započinje ciklus novih programa koji će doprinijeti svestranom razvoju i unapređenju svih oblika kulturnih sadržaja za djecu i mladež u Republici Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na glazbu.

U ovoj školskog godini mlade očekuje niz kulturnih programa koje Hrvatska glazbena mladež (HGM) provodi s renomiranim institucijama. U okviru programa Mladi za mlade ponajbolji mladi glazbenici sviraju i predstavljaju svoje glazbeno umijeće svojim vršnjacima. U ovom ciklusu koncerata mlada publika upoznaje svoje generacijske uzore, a mladi umjetnici stječu prva profesionalna iskustva. Ove godine kao novost uvodi se i koncert naslovljen „Zvijezde glazbenih škola“ gdje se osim laureatima natjecanja, mladim profesionalcima i studentima daje prostor i talentiranim mlađim učenicima.

U srijedu, 21. rujna 2022. s početkom u 20 sati u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog održat će se koncert Luke Galufa na violončelu uz umjetničku suradnju Zarije Alajbeg Galuf na klaviru. Luka Galuf je dobitnik nagrade za najuspješnijeg mladog glazbenika ciklusa koncerata mladih glazbenika mo. Vinko Lesić Glazbene mladeži Split. Pod okriljem programa Mladi za mlade 19. listopada s početkom u 20 sati održat će se koncert Odjeci Grožnjana kada će nastupiti Gudački orkestar HGM-a pod mentorstvom umjetničkih voditelja Anđelka Krpana, Milana Čunka i Branimira Pustičkog. Tijekom 2023. godine na rasporedu su i koncerti „Laureata natjecanja Lions Grand prix-a“, „Zvijezda glazbenih škola“, Petre Akrap te dobitnika HGM-ove nagrade Ivo Vuljević.

Audicija za Orkestar mladih Europske unije

HGM poziva mlade glazbenike da se prijave na audiciju za Orkestar mladih Europske unije (European Union Youth Orchestra – EUYO) koji je sastavljen od talentiranih mladih glazbenika u dobi između 16 i 26 godine, iz svih zemalja članica Europske unije. Prijave se zaprimaju do 18. rujna 2022. godine, a audicija će se održati u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Datum održavanja audicije je 9. listopada 2022. godine.

Koncerti, natjecanja i HGM nagrada Ivo Vuljević

Edukativni mjuzikl Đak veseljak i prometni znak program je za djecu predškolske dobi i učenike nižih razreda osnovnih škola. Cilj mu je educirati djecu o sigurnosti u prometu kako mi se smanjila mogućnost stradavanja. Djeca, slušajući i pjevajući pjesme koje su naučili u predstavi, uče o prometnim znakovima uz igru. Program je nastao pod pokroviteljstvom MUP-a u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, neizostavan je dio edukacije o tome kako sigurno doći do škole će se održati 27. rujna 2022. u maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog.

Zagrebački mladi filharmoničari (ZMF), puhački ansambl,  održat će dva koncerta, jedan u Zagrebu i to 14. listopada u Oktogonu te 16. listopada u Bjelovaru. Ansambl je nastao na inicijativu HGM-a 2020. godine uz potporu Grada Zagreba, točnije Gradskog ureda za kulturu te predstavlja orkestar budućnosti gdje glazbenici mogu djelovati i kao solisti i kao članovi komornih ansambala.

HGM u suradnji s Centrom za kulturu Trešnjevka u Zagrebu, organizira Hrvatsko natjecanje plesača Mia Čorak Slavenska, čime se želi stimulirati interes mladih ljudi za suvremeni ples – kako u smislu aktivnog i profesionalnog plesanja, tako i u smislu stvaranja educirane publike umjetničkih sadržaja. Natjecanje će se održati od 28. do 30. listopada 2022. kada će se održati i proglašenje pobjednika te gala predstava u Centru za kulturu Trešnjevka. Prijave se zaprimaju do 20. listopada 2022. godine.

  1. prosinca 2022. godine dodijelit će se prestižna nagrada Ivo Vuljević koju HGM dodjeljuje od 1988. godine za najbolje ostvarenje mladih glazbenika. Dodjela nagrade i gala koncert održat će se u Atriju palače HAZU u Zagrebu, a prijave se zaprimaju do 16. studenoga.

More in pop!mix/news

To Top