Connect with us

POP!MIX

Lovre Marušić dobitnik Nagrade Hrvatske glazbene mladeži „Ivo Vuljević“

pop!mix/news

Lovre Marušić dobitnik Nagrade Hrvatske glazbene mladeži „Ivo Vuljević“

photo by Roger Mastroianni

Lovre Marušić dobitnik Nagrade Hrvatske glazbene mladeži „Ivo Vuljević“

Ovogodišnja 34. Nagrada Hrvatske glazbene mladeži „Ivo Vuljević“ jednoglasnom odlukom žirija pripala je mladom pijanisti Lovri Marušiću, a svečano uručenje održat će se 8. prosinca 2021 s početkom u 20 sati u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

 

U obrazloženju Nagrade Ocjenjivački sud istaknuo je: „Mekan i odmjeren udar prstom o tipku, uvijek smislom povezan s onim što je prethodio kao i s onim što slijedi, a tako i s cjelinom protoka glazbenih misli; osim što je odmjeren, udar uvijek zatitra ljepotom. Taj osjećaj za ljepotu tona prirođen je dar pijanista Lovre Marušića i on ga iskazuje prirodno poput disanja, ipak uvijek svjestan da intuicija nije dovoljna i da um i znanje itekako podupiru taj dar pri građenju umjetničke interpretacije.“ Ovogodišnji članovi Ocjenjivačkog suda bili su: maestro Tonči Bilić, predsjednik žirija, mr.sc. Naima Balić, , red.prof.art. Anđelko Krpan, akademik Frano Parać i red.prof.art. Berislav Šipuš.

 

Intenzitet doticaja s tipkom uvijek u funkciji zvuka koji će proizvesti, osjećaj za kantilenu, naracija usklađena s interpretiranim stilskim značajkama, uravnoteženi smisao za građenje cjeline i, dakako, bogata i izražajna tonska ljestvica – sve su to značajke pijanista Lovre Marušića dodali su članovi žirija.

 

Marušić je nositelj više nagrada i pobjednik na više uglednih natjecanja, od kojih je posljednje, ono u Clevelandu, među najvećima. Naime, na prestižnom pijanističkom natjecanju u Clevelandu-2021 Cleveland International Piano Competition u SAD-u osvojio je srebrnu medalju. Svoj izniman talent Marušić je njegovao tijekom svog školovanja kod prof. Rozarije Samodol u rodnom Omišu, profesora Rubena Dalibaltayana i Ljubomira Gašparovića u Zagrebu, Natalije Trull u Moskvi i Grigoryja Gruzmana u Weimaru.

 

Rad koji je time obuhvaćen, neprestana misao o glazbi, podrazumijevaju se za umjetnika njegova senzibiliteta. Uspjesi su posljedica osviještenoga radnog i emocionalnog procesa i dokazuju da njegova interpretacija na djelotvoran način afirmira određena estetska gledišta jer s lakoćom uspijeva uspostaviti suptilnu komunikaciju između glazbenog djela i njegova slušača. Pritom nije nevažno zaključiti kako je Marušić, djelujući kao asistent na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, u mogućnosti prenositi tako oblikovani svjetonazor na mladi pijanistički naraštaj.

 

Ugledna nagrada nazvana po dugogodišnjem direktoru Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog Ivi Vuljeviću i počasnom predsjedniku Hrvatske glazbene mladeži (HGM) dodjeljuje se više od tri desetljeća kako bi se podržao rad mladih nadarenih umjetnika, istaknula njihova glazbena ostvarenja i promovirala umjetnost. Dobitnici nagrada su brojni mladi glazbenici solisti kao i komorni ansambli koji su svojim djelovanjem ostvarili izuzetne uspjehe u zemlji i inozemstvu. Dodjelu Nagrade Ivo Vuljević koju organizira HGM u suradnji s Glazbenom mladeži Zagrebačke županije i HAZU podržavaju Ministarstvo kulture RH, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, HAZU, Hrvatski dom Split, Tis Grupa, Restoran Gallo i vinarija Krauthaker. Glavni sponzor ovogodišnje Nagrade Ivo Vuljević je HEP koji dugi niz godina podupire hrvatsku kulturu, mlade i obrazovanje.

 

 

 

More in pop!mix/news

To Top