Connect with us

POP!MIX

Lidija Andonov & Andy Pavlov: ‘Mlad & Radostan’ – album posvećen glazbi i autorima koji su stvarali u Jugoslaviji 80ih godina

pop!mix/news

Lidija Andonov & Andy Pavlov: ‘Mlad & Radostan’ – album posvećen glazbi i autorima koji su stvarali u Jugoslaviji 80ih godina

Cover | Laslo Antal

Lidija Andonov & Andy Pavlov: ‘Mlad & Radostan’ – album posvećen glazbi i autorima koji su stvarali u Jugoslaviji 80ih godina

Već najavljivani album Lidije Andonov i Andy Pavlov – ‘Mlad i Radostan’, koji predstavlja svojevrstan omaž jugoslovenskoj glazbi 80ih godina prošlog vijekaobjavljen je u digitalnom izdanju za izdavačku kuću ,,Sweet Sensation” (koju su početkom 2021. osnovali članovi grupe Sixth June i pijanista Andy Pavlov)

‘Mlad i Radostan’ je album koji sadrži pjesme za glas, klavir i kontrabas bendova koji su obilježili ovo vrijemeLa StradaU ŠkripcuEKVVlada DivljanElektrični OrgazamDarko RundekVideosexParafZanaBajaga I Instruktori.

Album je dostupan za digitalno slušanje na platformama: iTunes, Spotify, Amazon, Deezer, Youtube, Tidal i mnogim drugim. 

foto | Vuk Vidor

Upravo je istoimena pjesma benda La strada – ,,Mlad i Radostan’’ inspiracija za naziv ovog albuma, za koji je značajan doprinos dao američki kontrabasist Greg Cohen koji je u svojoj bogatoj karijeri surađivao s glazbenicima kao što su Laurie Andreson, Tom Waits, John Zorn i David Byrne. Snimatelj albuma je Andrej Mladenović (Down There Studio B).

‘’Naša ideja je bila da ispričamo priču o muzici, pesmama i autorima koji su svoje karijere započinjali u periodu 80-ih godina u danas nepostojećoj državi, Jugoslaviji. Ovo je naša potreba da napravimo omaž jednoj muzičkoj civilizaciji i pesmama koje su obeležilie naše živote. Kada smo počeli da spremamo album, nekako nam je spontano došlo da odsviramo i neke novije numere autora iz tog vremena. Hteli smo da obgrlimo prošlost i napravimo most ka budućnosti. Zato i taj sufiks ,,Beyond” (Homage to Yugoslav Music from the 80s and Beyond)’. – kaže Andrija. 

“Želeli smo da se vratimo pesmama koje su nama bile jako važne u periodu odrastanja, ali i sazrevanja kao umetnika. Radeći na ovim pesmama sami a potom i sa Gregom, ponovo smo otkrivali njihovu snagu i lepotu. Uvideli smo koliko one i danas mogu biti aktuelne, i kako imaju upravo one kvalitete koji nam danas nedostaju.” – rekla je Lidija. 

foto | Laslo Antal

Album je tokom rujna ove godine sniman u studiju Down There Studio B u Beogradu, a ton majstor i bubnjar je Andrej MladenovićTokom 2022. godine, očekuje nas i fizičko, vinilno izdanje albuma.

Lidija Andonov, pjevačica i glumica, snimila je s muzičko-vizualnom grupom Sixth June sedam albuma i imala zapažene koncerte širom svijeta na festivalima i u značajnim klubovima poput Berghain u Berlinu. Osnovala je prvo udruženje dramaterapije u Srbiji. 

Andrija Pavlović je pijanist i kompozitor, član muzičkog sastava LP Duo s kojim je objavio osam albuma i nastupao u koncertnim dvoranama širom svijeta (Carnegie Hall  New YorkKennedy Centar Washington, Royal Danish Theater & Opera Copenhagen). Objavljuje i pod pseudonimom Andy Pavlov.

More in pop!mix/news

To Top