Connect with us

POP!MIX

Klapa Luka pjeva Queen- Magnificent 4!

pop!mix/news

Klapa Luka pjeva Queen- Magnificent 4!

foto: Doringo

Klapa Luka pjeva Queen- Magnificent 4!

Kraljice klapske scene, nadimak koji im je nadjenut, dobio je sada i pravu potvrdu naziva – Queen(s)!

‘Gdje riječi ne vrijede, glazba progovara’, rekao je jednom Hans Christian Andersen. A glazba, u svojem beskonačnom notnom i ritmičkom perpetuumu, otvara bezbroj mogućnosti te nosi stalne izazove za drugačijim stvaranjem i novim interpretacijama.

Klapa Luka glazbeni je sastav koji je u svojoj, više od 37 godina dugoj karijeri, eksperimentirao s brojnim izazovima. Tradicionalno a capella  višeglasja, a izvorno i prirodno u istarskoj ljestvici svoje kolijevke, ova se vokalna grupa bogatih i zrelih ženskih glasova nametnula diljem Hrvatske i inozemstva mnogobrojnim koncertima, ostvarenjima i osebujnim interpretacijama.

Iako tradicionalna kao i svaka druga klapa, Luka se u svom djelovanju okušala u mnogobrojnim glazbenim izričajima, vodeći se znatiželjom i izazovom. Odrastajući u rock generacijama, posegnule su tako i za skladbama jednog od najmoćnijih pop-rock sastava svijeta – grupe Queen. 

‘’Ideja o svojevrsnom potpuriju poznatih skladbi na engleskom jeziku rodila se još u veljači 2019. godine. Potaknuta glazbenim trendovima, članica klape Sandra Damijanić, predložila je upravo Queen. Na prvu smo svi bili oduševljeni tom zamisli jer nam njihovo višeglasje gotovo savršeno odgovara. Uz to smo i fanovi Queena, a posebice Freddiejeva lika i djela. U to vrijeme film “Bohemian Rhapsody” bio je hit, a sam Freddie jednom je istaknuo:

“Ja neću biti rock zvijezda! Ja ću biti legenda” pa smo se jednoglasno odlučili ovjekovječiti njegovu legendu. Na naš način’’ – poručuju iz Klape.

Medley naziva ‘Queen – Magnificent 4′ objedinjuje neke od najvećih hitova – ‘Bohemian Rhapsody’, ‘The Show Must Go On’, ‘We Are The Champions’ i ‘Somebody To Love’. Nastao je pod voditeljskom palicom poznatog vokala, skladatelja, aranžera te umjetničkog voditelja Klape Luka – Andreja Babića, koji je u proljeće iste godine pripremio bogate višeglasne aranžmane četiriju odabranih skladbi.

‘’Tu se ne radi o klapskoj formi, već jednostavno o pjevanju u više glasova, što je svakoj klapi ili zboru prirodno izvođenje. Ono što je kuriozitet ovog potpurija – partiture su raspisane u identičnom tonalitetu i ritmu kako ih izvodi i Queen. Andrej je ulogu solista dijelio doslovce svim članicama klape, u konstantom ispreplitanju tijekom sve četiri skladbe. U prijevodu, solističku dionicu naizmjence su pjevale različite pjevačice te se nadovezivale i izmjenjivale čak i u kraćim frazama. Naravno, najveći obol u ulozi lead vokala dala je naša prva sopranistica Sanja Žan. Kompletan medley počiva na 5 osnovnih glasova koji se isprepliću i povremeno razdvajaju u čak sedam glasova. Kako bi jedna naša kolegica rekla: “Skoro da mi svaka glasnica pjeva svoju dionicu.”– govore iz Klape Luka.

Na poziv producenta Ivana Popeskića, uključili su se kasnije i poznati instrumentalisti Ivan Pešut na gitari, Henry Radanović na bas gitari i Marko Lazzarich na bubnjevima te s Popeskićem na klavijaturama zaokružili priču o Queen – Magnificent 4, dajući svoj obol izvedbi s instrumentalnom pratnjom. Video izdanje za obje verzije – a capella te instrumentalnu pratnju, pripremio je mladi talentirani redatelj Dinko Čvorić- Doringo koji potpisuje scenarij, snimanje, montažu i režiju.

Kraljice klapske scene, nadimak koji im je nadjenut tijekom godina, dobio je sada i pravu potvrdu naziva – Queen(s). Medley ‘Magnificent 4’ a capella i s instrumentalnom pratnjom pronađi na YouTube kanalu Dallas Recordsa!

More in pop!mix/news

To Top