Connect with us

POP!MIX

Broadwayski hit na pozornici riječkog „Zajca“: premijera popularnog mjuzikla, komičnog klasika „Poljubi me, Kato“

pop!mix/news

Broadwayski hit na pozornici riječkog „Zajca“: premijera popularnog mjuzikla, komičnog klasika „Poljubi me, Kato“

Broadwayski hit na pozornici riječkog „Zajca“: premijera popularnog mjuzikla, komičnog klasika „Poljubi me, Kato“

I ove sezone riječki HNK Ivana pl. Zajca priprema i na scenu upravo postavlja jedan veliki mjuzikl. Nakon “Sunset Boulevarda” i “Evite”, udružene snage svih umjetničkih ansambala, Talijanske i Hrvatske drame te Opere i Baleta ponovno donose Broadway na riječku scenu popularnim mjuziklom “Poljubi me, Kato” (Baciami, Cate) čija je premijera na programu u četvrtak, 15. srpnja 2021. s početkom u 20 sati. U režiji i koreografiji Tihane Strmački, a pod glazbenim vodstvom Filip Gjuda, na riječke daske stiže komična adaptacija Shakespearove “Ukroćene goropadnice”, predstava u predstavi, u kojoj kroz ljubav, strast i komediju paralelno pratimo uzbudljivu radnju na pozornici i iza nje, a kroz odnos glavnih glumaca “Goropadnice” i bivših supružnika, ujedno i duhovit prikaz muško-ženskih  odnosa. Broadwayski komični klasik “Kiss me, Kate” nastao je iz pera bračnog para Belle i Samuela Spewacka, a glazbu i stihove napisao je Cole Porter.

Tihana Strmečki, koreografkinja velikih riječkih mjuzikala iz proteklih dviju godina, “Sunset Boulevarda” i “Evite”, a sada u dvostrukoj ulozi, i redateljice i koreografkinje, kaže:
“Komični brzi dijalozi, glazbena genijalnost Colea Portera i energični plesni materijal stavljaju u jukstapoziciju Shakespeareovo i suvremeno doba zbog čega mi se usklađivanje muško-ženskih principa nametnulo kao logičan režijski koncept. Kako bih istovremeno odala počast Bardu i slavila ravnopravnost spolova za koju se i dandanas borimo, muški je princip očitije zastupljen u “Goropadnici”, dok je ženski izražen u odnosima i situacijama postavljanja predstave.  Ono se odvija u suvremeno doba upravo u ovom kazalištu zbog čega je i talijanska komponenta vrlo zastupljena u vidu podrijetla likova, korištenja jezika i kulturnih referenci, čime predstava dobiva na strastvenosti i eleganciji koje podcrtavaju obje radnje. Ova predstava pruža odmak od svakodnevnice u kojoj se publika može prepoznati, zamisliti, oduševiti i nadam se – inspirirati.“

Igor Weidlich, autor novog prijevoda, prepjeva i adaptacije ističe kako njegov zadatak nije bio lak jer je klasičnu priču trebalo uklopiti u današnje okruženje. „No to i jest čar klasika, uvijek su aktualni, uvijek daju novu inspiraciju i stvaraju nove kreativne zanose“, kaže te dodaje kako je „Poljubi me, Kato“ pravi dragulj, djelo koje ispod lake i šarolike igre, humora i nezaboravnih glazbenih brojeva, skriva kompleksnu kritiku muško-ženskih odnosa, ali i brojnih drugih društvenih aktualnosti. Bez dlake na jeziku, taj mjuzikl, po Weidlichovim riječima, dopire do publike i otvara brojna pitanja, a opet nudi i određenu katarzu, iskupljenje, pomirenje, sretan kraj. Uz obilje smijeha, naravno.

Glavnu žensku ulogu, ulogu Lilli Vanessi odnosno Katarine tumači zvijezda riječkog mjuzikla Leonora Surian Popov, a njen partner, kao Bruno Cambieri i Petruccio, je Mirko Soldano. U ostalim su ulogama Elena Brumini i Stefano Surian, te Marko Fortunato, Nikola Nedić, Andrea Tich, Mario Jovev, Denis Brižić, Dražen Mikulić, Giuseppe Nicodemo, Andrea Tich, Jasmin Mekić i Vivien Galetta. U predstavi sudjeluju članice i članovi zbora Opete te ansambla Baleta.
Scenografiju potpisuje Liberta Mišan, a kostimografiju Sandra Dekanić. Oblikovatelj svjetla je Dalibor Fugošić, a oblikovatelj zvuka Saša Predovan.

Mjuzikl će se od jeseni izvoditi i na talijanskom jeziku pod naslovom “Baciami, Cate”.

„Poljubi me, Kato“ (Kiss me, Kate) premijerno je izveden 1948. godine te spada u dvanaest velikih mjuzikala zlatnog doba integriranih mjuzikala prve polovice prošlog stoljeća. Od svoje premijere, „Poljubi me, Kato“ stalno se izvodi po cijelom svijetu i intepretiran na razne načine.

More in pop!mix/news

To Top