Connect with us

POP!MIX

Babylon Zoo feat. Nina Ćorić imaju najprodavaniji domaći album

pop!mix/news

Babylon Zoo feat. Nina Ćorić imaju najprodavaniji domaći album

Foto: PR

Babylon Zoo feat. Nina Ćorić imaju najprodavaniji domaći album

Balkan Zoo i Nina Ćorić vlasnici su najprodavanijeg albuma u Hrvatskoj. Njihov zajednički Recycle (Croatia Records) preuzeo je prvo mjesto Top-liste prodaje domaćih albuma skokom s 28. mjesta u trećem tjednu boravka na chartu. Radi se o projektu glazbenog eksperimenta na kojem su tradicionalne romske pjesme reciklirane i u novom čitanju pretvorene u progresivni rad smješten u okrilje žanra world music.

Album Recycle jedinstveno je ostvarenje koje ima šire kulturološko značenje, jer bilježi bogatstvo romskog naslijeđa i povezuje ga s kulturama jazza, hip hopa i flamenca. Balkan Zoo je sastav iza kojeg stoji basist i skladatelj Mario Rašić, a njegov glazbeni put u posljednjih deset godina donosi promociju glazbe s elementima Balkana uvezanu u moderna aranžmanska rješenja. Nina Ćorić je, s druge strane, flamenco pjevačica i zaljubljenica u španjolsku glazbenu i kulturnu tradiciju.

Među pet najprodavanijih smjestili su se albumi koji su svojedobno boravili na vrhu Top-liste prodaje. Mia Dimšić se s EP izdanjem Guilty Pleasure (Eurovision Edition) (Croatia Records) spustila s prvog na drugo mjesto najprodavanijih, Dražen Zečić se smjestio na broju tri s albumom Srce moje iz bitaka sto (Croatia Records), a četvrti je J.R. August s novim studijskim projektom Still Waters (Croatia Records). Top 5 zaključuje album različitih izvođača Specijal Dino Dvornik – Zimzeleno, a novo (Croatia Records) posvećen domaćem kralju funka.

Tjedna top-lista prodaje Hrvatske diskografske udruge nastaje na osnovu kompiliranja podataka sa 164 prodajna mjesta iz Hrvatske i internetskih trgovina diskografskih kuća. Ovotjedna lista donosi plasman najprodavanijih albuma na osnovi rezultata u tjednu od 9. svibnja do 15. svibnja, a možete je pronaći na stranici top-lista.hr.

Četvrtina najprodavanijih domaćih albuma u Hrvatskoj promijenila se u odnosu na prošli tjedan – osam ploča se vratilo među četrdeset, a dva izdanja su se na listi pojavila prvi puta.

Multiinstrumentalist, autor, aranžer, producent i redatelj Valentin debitirao je na 31. mjestu Top-liste prodaje s albumom Uzmi ili ostavi (Croatia Records). Za potrebe stvaranja ploče nostalgičnog pop-rock zvuka, Valentin je sam odsvirao bubnjeve, udaraljke, bas, akustičnu i električnu gitaru, harmoniku, klavijature, usnu harmoniku, mandolinu i ukulele. Sam je autor glazbe, teksta i aranžmana, a potpisuje i produkciju, snimanje i miks pjesama. Aktualni singl s kolekcije je pjesma koja pristaje proljeću, optimistična Prekrasan dan.

Debi na Top-listi prodaje ovoga tjedna je ostvarilo novo osebujno djelo Agrikultura (Menart) grupe Dubioza kolektiv. Prema riječima članova benda, album je nastao kao psihoterapija u doba svjetske zdravstvene krize, a donosi glazbena poglavlja okupana šarenilom i žanrovskim pasažom koji će biti opisan krilaticom – od Bacha do sevdaha. Naziv i koncept albuma Agrikultura nastao je iz potrebe članova sastava Dubioza kolektiv da skrenu pažnju kako, zbog pretjeranog interesa za virtualno i digitalno, zanemarujemo mnoge, pa i osnovne, sfere naših života.

Među albumima koji su se vratili među najprodavanije, našla su se i tri naslova Zorana Predina – Gastarbajter trubadur (Croatia Records) na broju 10, Takšnih več ne delajo (Croatia Records) na 19. mjestu i kompilacija iz serijala The Ultimate Collection (Croatia Records) s kojom su se Lačni Franz i Zoran Predin smjestili na 24. mjestu.

Članovi američkog sastva The Black Keys debitirali su na prvom mjestu Top-liste prodaje stranih albuma s novim albumom Dropout Boogie (Nonesuch/Dancing Bear) dok su se Red Hot Chili Peppers, nakon četiri tjedna vladavinom tržišta inozemnih naslova, spustili na broj dva s pločom Unlimited Love (Warner/Dancing Bear). Album Black Gold (PIAS/Dancing Bear) grupe Editors vratio se među najprodavanije i smjestio na trećem mjestu dok Top 5 zaključuju dva noviteta. U pitanju su El Mocambo 1977 (Polydor/Universal Music Hrvatska) grupe The Rolling Stones i WE (Columbia/Menart) sastava Arcade Fire. Zanimljivo je kako su svi vlasnici albuma iz Topa 5 svojedobno održali koncerte u Hrvatskoj.

More in pop!mix/news

To Top