Connect with us

POP!MIX

Album “Zoran pjeva Arsena” objavljen i na vinilu

pop!mix/news

Album “Zoran pjeva Arsena” objavljen i na vinilu

foto: Mateja Mirt

Album “Zoran pjeva Arsena” objavljen i na vinilu

Nakon što je nedavno objavljen CD “Zoran pjeva Arsena”, poznati slovenski kantautor Zoran Predin u suradnji s Damir Kukuruzović Django Group predstavlja album i na vinilu. Proslavu 40 godina uspješne karijere započeo je u siječnju u studiju Croatia Recordsa snimanjem novog studijskog albuma, početkom veljače u ZKM-u predstavio je svoju novu knjigu “Glavom kroz zid”, a 7. ožujka veliku obljetnicu proslavio je rasprodanim koncertom “Ljubavnik iz ormara” u Lisinskom.

Predin je jedan od najznačajnijih novovalnih kantautora kojeg krasi duhovita i dominanta autorska snaga, a zbog doze prvokativnosti i crnohumornih tekstova koje je prvenstveno pisao za grupu Lačni Franz, čiji je osnivač, često je bio i na meti tadašnje vlasti. Za Arsena Dedića veže ga dugogodišnje prijateljstvo, a velikog autora osjećao je ne samo kao prijatelja, već i kao mentora, starijeg brata, njegovu srodnu poetsku dušu. Upravo zato nakon velikog uspjeha albuma Matije Dedića “Matija svira Arsena” rodila se ideja za album “Zoran pjeva Arsena”. Predin je odabrao dvanaest pjesama koje su snimljene u gypsy swing aranžmanima, a njegova dugogodišnja suradnja s Damirom Kukuruzovićem i njegovim Django Group omogućila mu je da svoju ideju ostvari na najbolji mogući način. U novim aranžmanima violinista Brune Urlića i Zorana Predina, Arsenovi klasici poput “Kuća pored mora”, “Moderato Cantabile”, “Ni ti, ni ja”, “Imenom sam tvojim zvao”, “Pamtim samo sretne dane” dobile su novi stil koji će sasvim sigurno podjednako oduševiti Arsenovu i Predinovu publiku, ali i sve one koji vole Leonarda Cohena i Vaya con Dios.

Na četiri pjesme gost je Matija Dedić, slavni pijanist koji je svojim glazbenim umijećem ovim pjesmama dao potrebnu autentičnost i s kojim Predin zajedno stoji iza albuma “Tragovi u sjeti” i “Tragovi u sjeti 2”.

 

“Arsen je vrlo duhovit čovjek, osoba koja nije znala lagati. Svakome je otvoreno rekao što ga ide tako da su se mnogi nelagodno osjećali u njegovu društvu. Uvjeren sam da bi na ovaj album rekao: ‘Svaki tvoj uspjeh je velika rana u mom srcu, osim ovog albuma’”, rekao je Predin.

O novom albumu “Zoran pjeva Arsena” poznati glazbeni kritičar Zlatko Gall napisao je:
“Predin i društvo ne posežu za gypsy swingom kao Prokrustovom posteljom na koju će poleći baš svaku Arsenovu „zimzelen“. Stoga se „Pamtim samo sretne dane“ manje naslanja na gypsy stilizacije no kao sneni i prigušeni broj lišen raskošnih festivalskih orkestracija – s izvrsnim naglascima klavira i gitare – maksimalno se koncentrira na ono najbitnije: čarobnu melodiju Arsenovog izvornika. „Ako priđeš bliže (zagrli me)“ dobila je pak swingersko ubrzanje (uz nenametljive gitarske solo dionice) na tragu, uvjetno rečeno, pop-gypsyja bendova poput Vaya Con Dios koje ju je odvelo u novu orbitu izvan one kojom je brodila Dedićeva ili Ćolićeva izvedba.”

Svoje oduševljenje albumom ne krije ni glazbeni kritičar Hrvoje Horvat:
“Arsen Dedić i Zoran Predin bili su toliko bliski da su dugogodišnje međusobno kantautorsko prepoznavanje i njihova dubinska veza na albumu “Zoran pjeva Arsena” od sjajnih originala stvorili drugačije štivo autentične imaginacije i dogradnje. Uz sviračko gorivo Damira Kukuruzovića i Django Group, te sudjelovanje Matije Dedića, “Zoran pjeva Arsena” esencijalno je novo čitanje Arsenovih pjesama s kojima je “izaći na kraj” mogao samo netko ovoliko uronjen u vlastiti kantautorski posao, i Arsenovu znamenitu povijest, poput Predina”

More in pop!mix/news

To Top