Connect with us

POP!MIX

Vikend na Jadranu u znaku sjajnog izdanja 3. Rab Jazz Festa

pop!mix/festival

Vikend na Jadranu u znaku sjajnog izdanja 3. Rab Jazz Festa

(Fotografije: Emanuela Tomino)

Vikend na Jadranu u znaku sjajnog izdanja 3. Rab Jazz Festa

Prvi vikend u rujnu bio je u znaku uspješnog, trećeg izdanja Rab Jazz Festa. Gradom Rabom, jezgrom otočnih kulturnih zbivanja, mjestom susreta umjetnika i prolaznika, njegovim živopisnim kaletama i pjacetama tijekom četiri dana razlili su se zvuci jazza koji je ove godine nosio internacionalni predznak.

Jazz je prije tri godine u Rab ušetao na mala vrata, no u kratkom roku postao je mainstream glazbenih događanja otoka Raba i ove godine okupio rekordan broj ljubitelja ove posebne glazbe. Skrivene pozornice romaničko-renesansnog bisera Jadrana poslužile su kao bajkovita kulisa za nastupe cijenjenih veličina hrvatske glazbene scene i gostiju od iznimnog značaja.

Prvu večer festivala Grad Rab, Pučko otvoreno učilišta Rab i Turistička zajednica Grada Raba kao organizatori festivala u jedinstvenoj atmosferi spomeničke baštine, na lokalitetu crkve sv. Ivana Evanđeliste, ponudili su toplu dobrodošlicu svim ljubiteljima glazbe i posjetitelje prepustili prvim notama premijernog rapskog nastupa jedne od najvećih hrvatskih glazbenih zvijezda, Gabi Novak, koja je ovu večer nastupila kao posebna gošća Matija Dedić Trija, a uspješna večer nastavljena je također premijernim rapskim nastupom naše izvrsne vokalistice, Ivane Kindl s bendom.

(Fotografija: Emanuela Tomino)

Druga večer Rab Jazz Festa bila je savršen spoj suvremenog jazza i tradicijske glazbe. Borna Šercar’s Jazziana Croatica i Zvjezdan Ružić Sextet oborili su posjetitelje s nogu svojim najnovijim autorskim materijalom, a treća večer festivala priuštila nam je pravi gitaristički spektakl uz nastupe renomiranih glazbenika sastava Elvis Stanić Group i jednog od najvećih gitarističkih gypsy jazz virtuoza današnjice i učenika škole legendarnog Djanga Reinhardta – Stochela Rosenberga, kojem su se na rapskoj pozornici pridružili njegov mlađi brat, također virtuoz na gitari, Mozes Rosenberg, te naš sjajni Mate Matišić.

(Fotografija: Emanuela Tomino)

Treće izdanje Rab Jazz Festa privedeno je kraju divnom večeri sjećanja na najvećeg hrvatskog džezista Boška Petrovića uz članove njegovog trija, Primoža Grašića i Maria Mavrina te talentiranog Vida Jamnika na vibrafonu. Veliko finale posljednje večeri festivala uz Ervin Baučić Blues Band rasplesalo je oduševljenu publiku uz zvuke poznatih blues i rock klasika te pokazalo da najbolje od ove glazbene inicijative možemo očekivati i u sljedećim izdanjima festivala.

(Fotografija: Emanuela Tomino)

Ova regionalno prepoznata kulturno-turistička manifestacija održava se u organizaciji i pod pokroviteljstvom Grada Raba, Pučkog otvorenog učilišta Rab, Turističke zajednice grada Raba i Valamar Riviera d.d.

Rab, otok vrhunskog jazza i šampionskog turizma poziva Vas da nam se sljedeće godine pridružite na četvrtom izdanju “Rab Jazz Festa”!

 

 

More in pop!mix/festival

To Top