Connect with us

POP!MIX

Teška industrija i Goran Karan odjenuli “Nikolu Teslu” u novo glazbeno ruho

pop!mix/scena

Teška industrija i Goran Karan odjenuli “Nikolu Teslu” u novo glazbeno ruho

Davne 1976. godine, legendarna Teška industrija snimila je hit “Nikola Tesla” i kao prvi bend u regiji posvetio pjesmu genijalcu iz Smiljana Nikoli Tesli – čovjeku koji je “izumio 21. stoljeće!”. Pjesmu koja se kasnije pojavila na njihovom drugom studijskom albumu “Teška industrija” (Jugoton, 1976.) napisali su Gabor Lengyel (glazba i aranžman) i Duško Trifunović (tekst).

Povodom multimedijske izložbe u čast Nikole Tesle koja će u Zagrebu biti otvorena 25. studenog 2017., ali i specijala Večernjeg lista objavljenog 17. studenog, Teška industrija snimila je staru pjesmu u novom aranžmanu Vedada Hadžiavdića, a pjesmu je otpjevao neponovljivi Goran Karan. Pjesma “Nikola Tesla” tako je dobila i svoju englesku inačicu za koju je tekst preveo sam Karan, a sve skupa snimio je Hrvoje Prskalo u Studiju ZG Zvuk.

Teška industrija i Goran Karan snimili su i spot u Tehničkom muzeju “Nikola Tesla” u Zagrebu u produkciji Večernjeg lista, a scenarij i režiju potpisuje Dragana Todorović Propadalo. U spotu glavnu ulogu ima unuk basiste Teške industrije, Andro: ” U spotu dječak, kojeg glumi moj unuk, zaluta u muzeju te otkriva Teslu i njegove izume. Nadamo se da će ova pjesma živjeti dugo i da će pronaći svoje mjesto“, rekao je Ivica Propadalo tijekom snimanja spota. Za potrebe spota korišten je i film “Tajni laboratorij Nikola Tesla” Zagreb Filma.

Goran Karan svojim je moćnim vokalom odlično interpretirao ovu pjesmu i preveo je na engleski jezik. “Bio sam počašćen što sudjelujem u ovom projektu s obzirom na Teslinu važnost. Toliko je malo glazbenog traga o Tesli, opjevaniji su neki politički likovi, a za njim je ostala ostavština s kojom se ne može mjeriti ništa drugo i malo tko se po postignućima i doprinosu čovječanstvu može mjeriti s njim”, poručuje Karan.

More in pop!mix/scena

To Top