Connect with us

POP!MIX

Svestrane umjetnice Merima Ključo i Jelena Milušić na zajedničkom izdanju “Lume”

pop!mix/scena

Svestrane umjetnice Merima Ključo i Jelena Milušić na zajedničkom izdanju “Lume”

Objavljen je novi album svjetski poznate harmonikašice Merime Ključo i vokalistice iznimnih glasovnih sposobnosti Jelene Milušić. Album pod nazivom “Lume” sadrži 10 obrada pjesama iz različitih krajeva svijeta i 5 autorskih brojeva inspiriranih rumunjskom, hrvatskom, kosovskom i sefardskom tradicijom. Među njima su i uspješnice poput “Ima dana”, “Zaspo Janko”, “Maruzella” i “Danka”, a kao gosti se pojavljuju renomirani gitaristi Miroslav Tadić i Atilla Aksoj.

Merima Ključo je međunarodno priznata glazbenica koja je sudjelovala na svjetskim festivalima, operama i kazališnim predstavama, komponirala je glazbu za film, a osvojila je i nagradu Porin za pjesmu “Potraži me u predgrađu” koju je izvela zajedno s Matijom Dedićem. Autorica je i producentica kritički priznatog albuma “Zumra”, nastalog u suradnji s vrhunskom pjevačicom Amirom Medunjanin. The Sunday Times uvrstio je izdanje na listu Top 100 albuma 2010. godine, kao i na Top 10 world music albuma. Upravo ju je ljubav prema tradicionalnoj glazbi dovela do Jelene Milušić koja s lakoćom priklanja svoj glas potrebama raznih žanrova. Veliki utjecaj na Jelenin glazbeni ukus imala je Josipa Lisac, a zatim i dive poput Nine Simone, Elle Fitzgerald, Ette James i Earthe Kit. Kroz suradnju s mostarskim gitaristom Atillom Aksojem upoznaje nova imena romske i sefardske glazbe, a ljubav prema novim žanrovima rezultirala je albumom “O, Devel”. Svestrana Jelena svojim je specifičnim i rijetkim kontra-altom sjajno upotpunila avangardne note Merimine koncertne harmonike.

Album je snimljen u mostarskom studiju Pavarotti, u kolovozu 2018. godine. Audio zapis, mix i mastering potpisuje Saša Karabatak, dok je producentica izdanja Merima Ključo. Poznata splitska slikarica Tisja Kljaković Braić autorica je ilustracije koja  je “Lume” učinila ne samo iznimnim glazbenim, nego i likovnim djelom. Uz fotografije Marka Ercegovića, likovno oblikovanje zaokružio je Siniša Cvahte.

More in pop!mix/scena

To Top