Connect with us

POP!MIX

Objavljen album “Čarolija toplog daha” cijenjene umjetnice Sandre Wigh Hrašćanec

pop!mix/news

Objavljen album “Čarolija toplog daha” cijenjene umjetnice Sandre Wigh Hrašćanec

Croatia Records vam predstavlja “Čaroliju toplog daha” cijenjene hrvatske umjetnice, solo pjevačice i dramskog kontralta Sandre Wigh Hrašćanec. Na albumu koji sadrži 27 prekrasnih izvedbi gostuje kineski klavirist Yu Chen, višestruko nagrađivan na međunarodnoj sceni.

Za prvi album Sandre Wigh Hrašćanec za Croatia Records odabrane su skladbe triju znamenitih umjetnica kasnog romantizma – grofice Dore Pejačević, Louise grofice Erdödy i Mathilde Wesendonck, te iako su padale u zaborav i njihovim se djelima pristupalo sa skepsom, Hrašćanec novom interpretacijom doprinosi da njihova djela ponovno bude emocije i maštu publike. Na ovom albumu odabrano je 14 pjesama Louise Erdödy, poznate pod pseudonimom Lios, koja je za njih dobila odlične kritike, a čak ju je Gustav Kuhle nazvao “genijalnom skladateljicom” kojoj je “mjesto uz najplemenitije glazbene genije”. Njezine skladbe na tekstove različitih pjesnika napisane su za mezzosopran, u duhu kasnog romantizma s ponekad neočekivanim harmonijskim rješenjima. Mathilde Agnese Wesendonck, poznata kao muza i inspiracija Richarda Wagnera za njegovu operu “Tristan i Izolda“, bila je njemačka pjesnikinja. Na ovom izdanju nalazi se pet njezinih skladbi za duboki glas i glasovir koje je uglazbio Richard Wagner pod nazivom Wesendonck Lieder. Završni dio CD-a pripada različitom opusu hrvatske grofice i skladateljice Dore Pejačević. Za solu pjesmu “Warum?” Pejačević je uglazbila vlastite stihove na njemačkom jeziku, dok su ostale skladane na tekstove grofice Wilhelmine Wickenburg-Almásy, Karla Krausa i Liebeslied, Rainera Maria Rilkea i Friedricha Nietzschea.

Sandra Wigh Hrašćanec obdarena je različitim talentima: rijetkim, lijepim, dubokim i dramskim glasom, darom za glumu i smislom za humor. Sve to sjedinjuje na pozornici što je čini izuzetnom i specifičnom umjetnicom. Rođena je u Zagrebu, u muzikalnoj obitelji, rano je počela s glazbenim obrazovanjem, s nastavom glasovira i pjevanjem. Nakon završene Srednje glazbene škole Vatroslav Lisinski u Zagrebu, 2000. godine diplomirala je solo pjevanje, umjetnički smjer na Prayner Konservatoriumu u Beču, gdje je položila i ispit umjetničke zrelosti za operne pozornice. Istovremeno je diplomirala na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Majstorske tečajeve pjevanja pohađala je kod Waltera Berryija, Irine Gavrilovici, Petera Svenssona i Regine Schörg. Gluma i komičnost, karakteristični za njene nastupe, rezultat su škole glume koju je pohađala kod austrijskog glumca Maritna Becka koji je posebno poticao njen smisao za humor. Prvi album “Zagrebačke i bečke pjesme” objavila je zajedno s bečkim tenorom Mathiasom Reinthallerom, a 2010. godine gostovala je na albumu “My Favorite Things”, hrvatskog jazz sastava Praline & Fast Food. Održala je brojne koncerte u Beču i Hrvatskoj, a u Japanu je nastupila 2008. i 2011. godine.

Album je sniman u Tonstudio Wavegarden u austrijskom Mitterretzbachu, tonmajstor je Franz Schaden, fotografije na izdanju potpisuje Sunčica Hrašćanec, a likovno oblikovanje Ivo T. Montina. Ovaj nosač zvuka dio je projekta Austrijsko-hrvatskog društva realiziranog u okviru Godine kulture Austrija – Hrvatska 2017.

Tekst: Jasna Lovrinčević

More in pop!mix/news

To Top