Nakon prošlogodišnjeg singla ‘Sunce jutarnje’ koji su snimili u suradnji s Nenom Belanom, Nezahvalnici su napravili novu suradnju.

Pjesmu ‘Mrak’ s Nezahvalnicima ovaj put je otpjevala Gabi iz pulskog benda Nola, kreatora svima znanih hitova Dio Tebe, Osmijeh, i Iznad oblaka

Iako je ova suradnja već neko vrijeme ‘visila u zraku’ u glavama Nezahvalnika, sada je bilo pravo vrijeme, poklopili su se rasporedi. Kako su se poklopili glasovi prosudite sami.

I ovaj singl je kao i prošli sniman u Greenwood Studiju sa Antoninom Šimićem kao producentom, a za spot je zaslužan redatelj Srđan Šarić kao i Marijan Jelenić, drugi ˝mastermind˝ Nole, ovaj put u ulozi dodatnog snimatelja.

˝Mi za pjesme Nole znamo od njihovih samih početaka, nikad neću zaboraviti kad sam prvi put čuo Dio Tebe, takav stil pjevanja je jako rijedak na ovim prostorima, ta prepoznatljivost Gabrijelinog glasa je nezaobilazna. Prijatelji kojima smo puštali pjesmu dok je još bila u fazi snimanja su odmah prepoznali da se radi o njoj bez da ih je netko prije upozorio na to. E to je ono što smo mi htjeli, taj GLAS na svojoj pjesmi. Imali smo sreće da se Gabi vidjela u tome i bila je entuzijastična prema toj našoj zajedničkoj kombinaciji. Također smo znali da će se njen izričaj dobro sljubiti s našim jer Nola ima i taj mediteranski utjecaj u kombinaciji sa melodičnim popom koji prirodno stoji uz bok s našom mješavinom koju smo nazvali Dalmericana.˝ – rekao je Teo Aničić iz grupe Nezahvalici.

˝Čula sam se u pjesmi. Stvar je kod mene vrlo jednostavna, ili se čujem u pjesmi ili ne, ako se čujem znači da mi se sviđa, da mi je legla.˝ – rekla je Gabi iz grupe Nola.

Sama pjesma je pomalo opis odnosa između dvoje ljudi, ali i preispitivanje osobnog odnosa sa događajima u našoj neposrednoj i svakodnevnoj blizini. Postavljaju se pitanja kao što su, koliko i kako smo spremni pomoći ili pitati za pomoć. Svi ljudi misle da su spremni podmetnuti leđa kada treba ali se u praksi to ne dogodi svaki put jer nas koči neki naš osobni mrak.

‘Kad se spusti mrak…’ je refren koji poziva na reakciju tom mraku.

Glazbu i tekst je napisao Teo Aničić, na aranžmanu mu se pridružio Siniša Matešić.