Connect with us

POP!MIX

Kratki pregled karijere Mije Dimšić

pop!mix/news

Kratki pregled karijere Mije Dimšić

Kratki pregled karijere Mije Dimšić

U utorak, 27. svibnja u prostorijama Croatia Recordsa, najpopularnija hrvatska pjevačica i kantautorica Mia Dimšić potpisala je novi petogodišnji ekskluzivni ugovor s najvećom diskografskom kućom u regiji.

Glazba je od najranije dobi važan dio Mijinog života; pjevala je u zboru, 10 godina plesala i pjevala u folkornom ansamblu, 8 godina bila član tamburaškog orkestra te pjevala i svirala u nekoliko akustičnih sastava s kojima je kao srednjoškolka i studentica nastupala u slobodno vrijeme, ali čak se ni tada nije usudila nadati da bi joj glazba jednog dana mogla biti profesija. Sve se, međutim, promijenilo u ljeto 2014. kada ju je, sasvim slučajno, tamburaški sastav Džentlmeni iz Osijeka pozvao na turneju po Kanadi i SAD-u u organizaciji Hrvatske bratske zajednice sa sjedištem u Pittsburghu. Prihvativši poziv, Mia ljeto provodi na putu gdje upoznaje Damira Bačića, organizatora turneje koji joj predlaže da zajedno počnu s radom i vrlo brzo postaje menadžerautornajvažniji suradnik i idejni pokretač njezine solističke karijere. Krajem 2015. godine Mia potpisuje ugovor s diskografskom kućom Croatia Records, a iste godine objavljuje svoj prvi singl Budi mi blizu.

Iako je od objave prvog singla proteklo svega pet godina, Mia Dimšić svojim je hit pjesmama i albumima nanizala pažnje vrijedne uspjehe, a formalna priznanja neupitnog talenta pristizala su u obliku brojnih prestižnih nagrada. Nakon što je s pjesmom Život nije siv debitirala na Splitskom festivalu u srpnju 2016. godine, gdje osvaja prvu nagradu stručnog žirija, Mia zauzima vrh nacionalnih top ljestvica koji drži čitavu godinu. Uslijedila je objava istoimenog debitantskog albuma koji u idućih nekoliko tjedana dominira ljestvicama prodaje, a iste godine Mia osvaja nagradu HDU-a za najboljeg novog izvođača, dvije nagrade Music Pub – za najbolju mladu pjevačicu najbolji videospot (Život nije siv), nagradu CMC televizije za najboljeg novog izvođača te nagradu CMC festivala za izvođača godine. U srpnju 2017. Mia se vraća na Prokurative s aktualnim singlom Sunce, oblak, vjetar koji ondje osvaja prvu nagradu stručnog žirija, dok je pjesma Život nije siv proglašena najemitiranijom pjesmom prošlogodišnjeg festivala. Uspješnu godinu zatvara album Božićno jutro, a veličanstvena promocija održana je na koncertu u Lisinskom koji je bio rasprodan čak 20 dana prije održavanja. 2017. godina donijela je nagradu Porin u kategoriji Najbolji videobroj te nagradu HDU-a za ženskog izvođača godine.

2018. godine izdanja Mije Dimšić nagrađena su s čak 6 nagrada Porin, i to u kategorijama Album godinePjesma godineNajbolji album pop glazbeNajbolja produkcijaNajbolji album popularne duhovne glazbe i Najbolje likovno oblikovanje. Pjesma Bezimeni proglašena je najemitiranijim singlom prošlogodišnjih izdanja Splitskog festivala i CMC festivala, a nagrade Tereza Kesovija Music Puba za najbolju pjevačicuZlatni studio za najbolju pjevačicu te ona HDU-a za najprodavaniji album godine samo su potvrdile više nego uspješnu diskografsku godinu.

Godinu dana kasnije uslijedila je objava albuma Sretan put koji je svoje izdanje također dobio na LP-ju, a pjesme Pomiče se satSva blaga ovog svijeta, UnatragCesta do sna i Ovaj grad ponovno su osvojile radijski eter, dok je posljednja proglašena najemitiranijom pjesmom Zagrebačkog festivala. Hit singl Sva blaga ovog svijeta koji je Mia snimila u suradnji s Markom Toljom, nagrađena je i Porinom u kategoriji Najbolja vokalna suradnja.

Foto: Luana Racan

U proteklih 5 godina stalo je zaista puno toga, a nevjerojatna mi je činjenica da iza sebe imam čak 3 CD-a. Svega toga ne bi bilo bez mog cijelog tima, ali i izdavača koji me podržao u svakom smislu i omogućio mi da se potpuno posvetim stvaranju glazbe. Kad se osvrnem na posljednjih pet godina, zaista ne postoji nešto što bih drugačije napravila, ne bih mogla poželjeti bolju situaciju od ove u kojoj se trenutno nalazim. Drago mi je što postoje ljudi koji su uvijek spremni poslušati kada imam nešto za reći, to je definitivno privilegija kojoj se nisam nadala na samom početku karijere”, izjavila je Mia.

Kad čovjek da sve od sebe i kad se okruži vrhunskom ekipom, dovede se u situaciju u kojoj se mi trenutno nalazimo. Surađujemo sa sjajnim ljudima koji su nam prije svega prijatelji, a to nam u konačnici omogućuje da živimo od onoga što volimo raditi. Prvih pet godina suradnje bilo je iznimno uspješno, kako za mene kao autora i producenta, tako i za Miju i za Croatiu Records. Idućih pet godina trudit ćemo se i dalje raditi na vlastitim pjesmama, a plan je objaviti i album na engleskom jeziku”, dodao je Mijin menadžer, koautor i producent Damir Bačić.

“Ovih dana ističe prvi petogodišnji ugovor, a bilo je zanimljivo prisjetiti se kako smo uopće krenuli. Prva pjesma doživjela je uspjeh, zatim druga, pa deseta, petnaesta, dvadeseta… Rijetko je tko u povijesti bio toliko konkretan, uspješan, veseo i pozitivan kao Mia, a nadam se da ćemo idućih pet godina biti još bolji i da ćemo gledati i slušati novu Miju”, zaključio je direktor Croatia Recordsa, Želimir Babogredac.

Foto: Luana Racan

More in pop!mix/news

To Top