Connect with us

POP!MIX

Gabi Novak i Matija Dedić Trio otvaraju 3. Rab Jazz Fest

pop!mix/izvještaji

Gabi Novak i Matija Dedić Trio otvaraju 3. Rab Jazz Fest

Gabi Novak i Matija Dedić Trio otvaraju 3. Rab Jazz Fest

Rab je tijekom posljednjih godina počeo sloviti za rajski otok božanstvenog jazza, a treće izdanje Rab Jazz Festa ovu će tezu još jednom potvrditi.

Jedan od najiščekivanijih jazz festivala ove godine, Rab Jazz Festival, trajat će čak četiri dana, od 6. do 9. rujna 2018. Kako je i do sada bio običaj, vrhunski domaći i međunarodni glazbenici četiri dana izmjenjivat će se na najljepšim lokacijama u staroj gradskoj jezgri ovog prekrasnog pitoresknog otočnog mjesta, a prva dva dana približit će nam svu širinu i kompleksnost hrvatske jazz scene.

Čast otvaranja ovogodišnjeg izdanja, 6. rujna u 20:00 kod zvonika Sv. Ivana Evanđelista, pripala je prvoj dami hrvatskih šlagera, Gabi Novak. Glazbena diva nastupiti će u pratnji Matija Dedić Trija, a upravo je proslavljeni pijanist i sin pjevačice upriličio otvorenje premijernog izdanja festivala prije tri godine i, kao što se da primjetiti, uvijek mu se rado vraća. Tijekom gotovo 60 godina umjetničkog rada, Gabi Novak nije našla premca u vokalnoj kvaliteti kao ni umijeću ispreplitanja šlagerskog sentimenta i suvremenog jazz senzibiliteta. Sva ljepota njezinog izričaja zasjat će još jednom kroz paletu interpretacija bezvremenskih pjesama kao što su “Pamtim samo sretne dane”, “Kuća za ptice”, “Nada”, “Hrabri ljudi”, “Još uvijek” i brojne druge.

(Matija Dedić / fotografija: Mare Milin)

Kasnije iste večeri, na Trgu Municipium Arba sa svojim će jazz programom i impresivnim vokalnim sposobnostima nastupiti Ivana Kindl koja će ovom prilikom prebirati po najljepšim momentima gotovo 20 godina duge karijere, čime će na svoje će doći svi ljubitelji Ivaninog glasa i njezine neposredne energije.

U petak, 7. rujna, u Parku Dorka posebno iskustvo autohtonog jazza servirat će nam Jazziana Croatica, ansambl svestranog udaraljkaša višestruko nagrađivanog Porinom, skladatelja, slikara i pjesnika Borne Šercara. Osnovan s mišlju očuvanja hrvatske glazbene baštine, ansambl je gotovo desetljeće potka za Šercarovu novu hrvatsku jazz glazbu, zvuk koji bi trebao biti autentičan i neodvojiv od podneblja i vremena u kojem nastaje. Potvrda uspjeha tog koncepta su brojni nastupi diljem svijeta, nagrade Porin, Franjo Dugan, nagrada HDS-a i brojne druge.

Ovu fascinantnu sliku hrvatskog jazza istu večer zaokružuje sjajan sextet riječkog pijaniste, aranžera i skladatelja – Zvjezdana Ružića. Ružićev Sextet čine redom prijatelji i virtuozi na svojim instrumentima: Tomaž Gajšt na trubi, Vojkan Jocić na sopran saksofonu, Lenart Krečič na tenor saksofonu, Miha Koren na kontarbasu i Adriano Bernobić na bubnjevima. Dok sklada, Zvjezdana Ružića vodi ideja o ispreplitanju glazbenog i kulturnog nasljeđa ove regije s elementima američkog jazza. Zanimljiv opus izvornih kompozicija prošle je godine posebno zasjao s novim albumom “Elfin Farewell” na kojem je Ružić, fasciniran Mellotronom, kreirao potpuno novi zvuk i svoje izvedbe ukrasio novim bojama i ugođajima.


Rab Jazz Fest održava se u organizaciji i pod pokroviteljstvom Grada Raba, Pučkog otvorenog učilišta Rab, Turističke zajednice grada Raba i Valamar Riviera d.d.

Rab, otok vrhunskog jazza i šampionskog turizma poziva Vas da nam se pridružite na trećem izdanju “Rab Jazz Festa”!

More in pop!mix/izvještaji

To Top