Connect with us

POP!MIX

Elemental objavio biografiju

pop!mix/scena

Elemental objavio biografiju

Zagreb, 14.11.2018.- promocija biografije Elementala na Interliberu Foto Mario CUZIC

Elemental objavio biografiju

Shot je živio kod bolnice u Vinogradskoj, jednu stanicu dalje od dvije godine mlađe Mirele Priselac, koja je stanovala na Britanskom trgu. Zato ga je često viđala u tramvaju, znala je tko je.
„Uvijek sam imala walkman i kad bih njega vidjela, približila bih se i pojačala muziku, ne bi li možda čuo da i ja slušam rap.”

Kad diskretna taktika ne pali, treba pristupiti agresivnije. Za to se ukazala prilika kad je ugledala Shota i MistaHorna kako sjede na terasi na Trgu, ispod Gavrilovićevog dućana. Terasa nije radila, ali oni su ipak sjedili. „Samo sam mu prišla i rekla: Bok, ti si Shot iz Young Lordza? On je dotad s Gjergjom pričao normalnim glasom, a kad se okrenuo prema meni, produbio je glas: Je, ja sam Shot iz Young Lordza. Koji frajer!”

Nastavak saznajte u knjizi koja je predstavljena na Interliberu i od ovog tjedna je u prodaji. Knjiga biografskog sadržaja nosi naziv „Sve, sam ne romantika“, a autor je Marko Podrug, šibenski novinar koji je svojim radom obilježio desetak novinskih redakcija, rođen u Splitu, diplomirao na FPZ-u u Zagrebu.

Kako riječ biografija ima pomalo enciklopedijski prizvuk, možda je najbolje reći kako je ovo roman napisan uz iskrene razgovore s ljudima koji su kroz 20 godina doticali i stvarali bend, ali i bend njih.

„Kad deset mjeseci pišeš ovakvu knjigu ne razmišljaš o tome koliko će to značiti fanovima, pa i samom bendu. Pisanje je samotan posao. Tek kad se nađeš okružen stotinama ljudi koji su došli na promociju, shvatiš koliko je to sve skupa zapravo imalo smisla. Bend je i više nego zadovoljan, interes njihovih obožavatelja je popriličan, moji kolege novinari su također zasad odlično reagirali. Više od toga niti ne mogu tražiti.“ – komentirao je izlazak knjige Marko Podrug

U 256 stranica knjige glavna nit vodilja bila je opisati stvari kakve su doista bile, a ne bajke o uspjehu.
Iako, nakon čitanja, i nakon što postane jasno kroz što je sve Elemental prolazio u 20 godina trajanja, koliko je puta bio blizu raspadanja, ovo, na kraju i je, priča o uspjehu.

Riječima članova Elementala:

Mirela Priselac Remi:
“Marko Podrug nam je u svom epilogu knjige poručio, ‘nemojte se sad raspasti’… Mi smo sedmu, formativnu, odavno prebrodili, takodjer i sedmi album. Samo tutta forca naprijed za ovu knjigu, ovaj bend i ovu Elemental familiju.”

Luka Tralić Shot:
“Kada je Marko Podrug došao s pitanjem da li nam je okej da napiše knjigu o bendu meni se sve to činilo nadrealnim. Da bi netko htio pisati knjigu o nama! Ma daaaj! Par mjeseci kasnije bilo mi ga je i pomalo žao – toliko sam mu toga ispričao da me grozila pomisao da se taj cijeli intervju treba s diktafona transkribirati. A razgovarali smo satima! Saznao je sve, čak i naše privatne početke prije Elementala i nikada mu nismo uvjetovali ništa, svjesni da u knjizi možda iznese i neke neugodne stvari. No ništa nismo krili. I naposlijetku, kada je Marko poslao prvi draft knjige čitao sam ju s nestrpljenjem. Napisao je izvrsnu knjigu. To sam mu i rekao – da je knjiga o bilo kome drugome jednako bi mi bila izvrsna!”

Ivan Vodopijec John:
“Knjiga nadmašila očekivanja. Marko Podrug je lagodno povezao informacije sa kojima je raspolagao u zbilja čitljivo štivo. Bravo za bend što je toliko opstao.”

Konrad Lovrenčić Koni:
“Ugodno je bilo razgovarati sa Podrugom o bendu, a zanimljivije mi je bilo čitati, pogotovo o vremenu prije nego sam ušao u bend. Saznao sam neke stvari koje nisam znao, prisjetio se nekih skoro zaboravljenih priča, a nakon čitanja sam osjetio još veću povezanost sa bendom. Vrlo ugodno iskustvo. Bilo mi je malo neobično čitati o sebi i svom bendu, ali neopisivo sam ponosan na sve što smo prošli i postigli skupa. Imamo mi materijala za još dvije knjige (da ne pretjeramo s prvom), a uvjeren sam da najbolje tek dolazi.”

Vida Manestar:
„Jako sam zahvalna Svemiru što bivanje u biografiji Elementala postaje dio moje biografije.
Čitanje knjige me podsjeća na proučavanje života predaka s obiteljskog stabla iz kojeg izniknemo, samo što se ova obitelj sastavljala i rastavljala pomalo i to svjesnim odabirima članova.
Uz dosta mladosti i ludosti fino se razotkriva put do ljubavi i mudrosti.“

Davor Zanoški Zane:
„Iako je čitanje biogafije benda kojega si i sam član vrlo neobično iskustvo, Marko Podrug uspio je napisati zanimljivu i nepredvidivu knjigu pogodivši time u sam bit stvari jer se zadnjih 20 godina, a vjerojatno i budućnost ovoga benda, može upravo tako i opisati.“

Erol Zejnilović:
“Brzo je prohujalo ovih 20 godina. Provjerite kako nam je bilo.”

Knjiga je također uvod u vrhunac proslave dvadesete godišnjice Elementala koja će se dogoditi 14. i 15. prosinca u Tvornici kulture. Dvodnevni spektakl naziva “XOXO” grupa je zamislila u netipičnoj izvedbi – na prvi dan, pod imenom “Naš koncert”, Elemental će pripremiti listu pjesama koje su njihov izbor i gušt te koje su njima obilježile sve ove godine u bendu, dok će za drugi dan, za nastup nazvan “Vaš koncert” publika biti ta koja slaže listu pjesama koje su obilježile njihovih dva desetljeća s bendom.

More in pop!mix/scena

To Top