Connect with us

POP!MIX

Crnogorska Mikrokozma predstavlja “Zapadni Balkon”

(Dizajn naslovnice: Adela Zejnilović)

pop!mix/news

Crnogorska Mikrokozma predstavlja “Zapadni Balkon”

Grupa Mikrokozma osnovana je u srpnju 2011. godine u Podgorici. Njezini osnivači su Nikola Tomić (vokal, bas), Enes Zejnilović (gitara) i Stanislav Nikičević (bubnjevi), žanr u kojem stvaraju je rock, a pobliže ih je opisao Nikola Tomić:

“Sam naziv je očigledno izveden iz spjeva “Luča Mikrokozma” vladike Petra II Petrovića Njegoša. A zašto? U periodu sazrijevanja mogu reći da mi je taj spjev spasio život. Naravno, ako život ne podrazumijeva količinu tečnosti i kostiju, već onaj duhovni i misleći. Suština naše inspiracije krije se u tome koliko se život sveo na borbu za zaradu, preživljavanje. Život u gradovima nas je otuđio od majke zemlje pa čeljade nema svijest o tome da se krumpir može zasaditi i ponovno izrasti, a krava, ako se pravilno brine o njoj, daje svakog dana mlijeko. Kao bend nemamo konkretan glazbeni uzor, a iskustva sviranja nas vode od grupe Time do Šarla Akrobate, te Hendrixa i Talking Heads. Nas trojica ne samo da smo po godištu udaljeni, već smo i rođeni u različitima gradovima. E sad, što je učinilo da opstanemo kao grupa, to već moramo zahvaliti višim silama, ali i međuljudskom uvažavanju i sličnom estetskom doživljaju glazbe.”

 

Diskografski su debitirali albumom “Mikrokozma” (Dallas Records, 2015. godina), nakon čega su održali mnoge svirke, od klupskih do festivalskih. Nakon serije održanih koncerata, vratili su se studijskom radu, a prvi rezultati već stižu. Svoj sljedeći album najavljuju singlom ‘Zapadni Balkon’.

„Pjesma ‘Zapadni Balkon’ predstavlja neku vrstu zahvalnosti pticama, a svjedočanstvo je o razvoju grada i neodmjerenoj upotrebi betona. Inicijalna kapisla za pjesmu su jutra poslije svirki provedena na balkonu stana. A on zbilja i gleda na zapad. Podgorička julska jutra znaju biti vrlo sparna, al cvrkut ptica daje neodoljiv šarm tom ambijentu. Eto, to je neki pokušaj da se otrgne jedna slika iz stvarnog života. U muzičkom smislu htjeli smo na uvodu i kraju pjesme potcrtati jedan gorštački element, bez dotjeranog pjevanja, a tok prati radnju, atmosferu samih riječi. Valjda smo uspjeli u toj namjeri.“ – Nikola Tomić

More in pop!mix/news

To Top