Connect with us

POP!MIX

Bojan Jambrošić i Tamburaški orkestar HRT-a

pop!mix/news

Bojan Jambrošić i Tamburaški orkestar HRT-a

Foto | Goran Berović

Bojan Jambrošić i Tamburaški orkestar HRT-a

Bojan Jambrošić i Tamburaški orkestar HRT-a pod dirigentskom palicom maestra Siniše Leopolda i idejnog začetnika Roberta Boškovića predstavljaju ‘Kajkavske bisere’

Tamburaški orkestar HRT-a u suradnji s čakovečkim slavujem Bojanom Jambrošićem, a pod glazbenim vodstvom Siniše Leopolda, snimili su CD izdanje starih i novih kajkavskih narodnih pjesama.

Kajkavska glazbena baština nematerijalno je tradicijsko dobro i njezino očuvanje zadaća je budućih generacija kako bi hrvatska tradicija ostala očuvana i živa. Uz samo očuvanje baštine, nužno je njeno širenje kako bi sva područja naše lijepe zemlje bila upoznata s tradicijskim tekovinama svojih sunarodnjaka iz drugih regija. Upravo je to cilj projekta Tamburaškog orkestra HRT-aKrapinskog festivala i Bojana Jambrošića kao već prepoznatog promicatelja kajkavske glazbene baštine.

Foto | Goran Berović – Dizajn omota | Marko Nemec

Nastupajući na nekoliko izdanja Krapinskog festivala Bojan je pokazao da voli i njeguje svoju rodnu kajkavsku tradiciju, a pohvale od diva naše scene, poput Gabi Novak, navele su Roberta Boškovića, idejnog začetnika i autora projekta, na realizaciju ovog nosača zvuka. „Bojan dolazi iz Čakovca pa mu je taj izričaj dosta blizak, ali ono što nitko od nas iz autorskog tima nije mogao predvidjeti je način na koji su Bojan, maestro Leopold i HRT orkestar uspjeli napraviti da sve popevke zvuče toliko moderno, a opet poznato staro i klasično.“ – izjavio je Bošković.

Tamburaški orkestar HRT-a imao je jednu od najvažnijih uloga u promicanju tambure i tamburaštva, koja uz glazbenu ima i kulturološku vrijednost prepoznatu i u svijetu, a izvođače raznih izričaja potiče na suradnju. Ovo vrijedno izdanje i potvrđuje. Na njemu je devetnaest tradicionalnih kajkavskih skladbi među kojima su i suradnje s Gabi Novak, Matijom Dedićem i Danijelom Pintarić, a o projektu dirigent Siniša Leopold kaže: „U kreativnoj sinergiji, Orkestar ujedinjuje snage sa sjajnim mladim glazbenikom koji svojim izvedbama nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Iako je pripadnik mlađe generacije, skladbe koje pripadaju zrelijoj populaciji izvodi s jednakim žarom, entuzijazmom i vještinom.“

U narječjima smo možda razjedinjeni i ponekad se međusobno ne razumijemo, ali upravo je glazba ta koja nas sve ponovno okuplja u zajedništvo. Upravo je zato cilj ovoga projekta da putem glazbe pokaže da raznolikost ne mora razdvajati, već obogatiti svakoga od nas.

KAJKAVSKE BISERE slušajte na deezeru

~~~~~

Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije i Bojan Jambrošić

dirigent | Siniša Leopold

vokal | Bojan Jambrošić

snimano i miksano u studiju 1 HRT, 2016. – 2019.

autor i idejni začetnik | Robert Bošković

glazbeni producent | Igor Geržina

ton majstor 01-13 | Zoran Brajević

ton majstor 14-18 | Alen Križančić

urednik izdanja | Davor Franjić

fotografije | Goran Berović i privatna arhiva

dizajn omota i priprema | Marko Nemec

More in pop!mix/news

To Top